Бивш шеф на ДАНС за записите на ПП: Вероятно е незаконно подслушване

Бивш шеф на ДАНС за записите на ПП: Вероятно е незаконно подслушване

„Мога да се обзаложа, че записите на „Продължаваме промяната“ не са направени по законен път. Опитът да се въвлекат службите ще завърши с фиаско“. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър и бивш председател на ДАНС, във връзка със записите от от разговори между лидерите на „Продължаваме промяната“. „Готов съм да се обзаложа, че няма толкова глупав човек в службите, който да си „заложи главата“ за това“, допълни той.

Припомняме, че аудио записи, за които се твърди, че съдържат гласовете на Асен Василев, Кирил Петков, Лена Бориславова и Николай Денков изтекоха в публичното пространство през последните седмици. Според различни твърдения, те са направени по време на партийна среща преди парламентарните избори през 2023 г. Няколко часа след това от „Продължаваме промяната“ потвърдиха достоверността на записа, като го качиха на официалната си страница във Фейсбук. След това започнаха да излизат и нови записи, които са с участието и на членове на „Демократична България“.

„Политиците често се изкушават да използват нерегламентирани средства, с които създават компромати срещу своите опоненти“, коментира Йовчев. Според него в случая става въпрос за т. нар. „частни разузнавателни служби“, които са повече от една у нас.

Йовчев напомни за случая „Марсалек“ в Австрия – журналистическо разследване установи, че един от най-известните млади предприемачи в Австрия – Ян Марсалек, е свързан с руските служби. „Там именно бивши служители на службите бяха следили и събирали информация за журналиста Христо Грозев по поръчение на Кремъл“, припомни бившият директор на ДАНС.

Затова според него срещу дейността на подобни структури държавата трябва да противодейства. „Подобни структури са опасни не само от гледна точка на компроматните скандали в една предизборна кампания, но те са опасни за националната сигурност“, допълни Йовчев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *