Без изненади за втория мандат: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента (ВИДЕО)

Без изненади за втория мандат: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента (ВИДЕО)

„Продължаваме промяната-Демократична България“ върнаха празен мандат на президента Румен Радев.

„Връщам мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Можем да кажем ,че коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от тяхното желание“, каза акад. Николай Денков.

Няма да участваме в преговори за трети мандат, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. „За огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха своята уговорка. Преди 9 месеца казаха, че ще има управление за 18 месеца с ротация на премиерите. Те се отметнаха от тази уговорка. Във втория мандат предлагаме акад. Денков отново с ясното съзнание, че за съжаление ние дадохме втора възможност от ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори. Но въпреки жеста и във втория мандат, ГЕРБ-СДС не го оцениха, отказаха и в този момент формално връчвам папката както е по Конституция с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, каза Петков.

По думите на акад. Денков преговорният процес с ГЕРБ-СДС е бил проформа и с ясното съзнание, че страната ще бъде изпратена на избори. „Има достатъчно индикации в това отношение – внесеният състав на Министерски съвет без да е съгласуван с нас в първия мандат, едностранно подписаното споразумение по текст, който не беше съгласуван с нас. Да припомня факта, че 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата без да е ясно какво се случва. Бих искал да подчертая, че оттук нататък българските граждани отново ще трябва да решат как да продължим – единият вариант е да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват, а постната пица беше основният начин да обсъждаме доходите на българите, или ще продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата“, каза Денков.

До това решение се стигна, след като вчера първият мандат за съставяне на правителство завърши с неуспех. Мария Габриел се отказа да стане премиер за вторите 9 месеца от ротацията. От ПП-ДБ обявиха първоначално, че ще се опитат да съставят кабинет с втория мандат и предложиха на ГЕРБ да излъчи премиер. От партията на Бойко Борисов обаче отказаха да участват.

Днес от ефира на „Тази сутрин“ по bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че с чиста съвест партията ще върне празен втория проучвателен мандат.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *