Белащица решава дали да се отдели от община Родопи на 17 декември

Белащица решава дали да се отдели от община Родопи на 17 декември

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев подписа днес заповед за провеждането на местен референдум в с. Белащица. Допитването е насрочено за 17 декември 2023 г. Въпросът, на който трябва да отворят жителите е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

„Издавам тази заповед по искане на Инициативния комитет и въпреки бездействието или противодействието на Община Родопи, която с административни хватки се опита да осуети законното право на хората да вземат решения по значими за тях въпроси. Ръководството на общината и Общинският съвет пренебрегнаха Конституцията на Република България, която казва, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в нея. Една от формите, е именно референдумът. Той е един от най-силните инструменти за осъществяване на пряка демокрация“. Това коментира областният управител при подписването на заповедта, която е в изпълнение на законовите срокове. Д-р Зюмбилев подчерта, че са налице всички основания за насрочване на допитването, тъй като има ясно решение от приемащата страна – Общински съвет – Пловдив за промяна на границите, има непроизнасяне от страна на Общински съвет – „Родопи“, а на 11 август в Областна администрация има официално внесено мотивирано искане от Инициативния комитет за провеждане на допитването. По служебен път бе изискана подписката на Инициативния комитет и беше направен преглед.

Със заповедта на областния управител се определя редът и начинът за провеждане на референдума. Организационно-техническата подготовка трябва да се извърши от Община Родопи, както и финансирането. Изборният процес се осъществява от Общинската избирателна комисия.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *