България одобри финансова помощ за Украйна, вижте каква е сумата

България одобри финансова помощ за Украйна, вижте каква е сумата

Ще предоставим над 16 милиона евро помощ на Украйна. Народните представители приеха законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между ЕК и България за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна.

При първото четене „за“ гласуваха 116 депутати, „против“ гласуваха 48 депутати, а 6 депутати гласуваха „въздържал се“. Веднага след това ратификацията мина и на второ четене. При него 114 депутати гласуваха „за“, 50 „против“ и 7 „въздържал се“. Помощта е насочена към подпомагане на макрофинансовата стабилизация на Украйна и укрепване на капацитета ѝ за възстановяване. Макрофинансовата помощ се предоставя под формата на заеми и грантове.

Предвидено е общият размер на заемите до 6 млрд. евро да се ползват с покритие от 70% чрез платени провизии, като 9% от тях са за сметка на бюджета на ЕС, а държавите членки гарантират до 61% от стойността на заемите.

Гаранциите, които държавите членки трябва да осигурят са в общ размер на 3 660 млн. евро, като за определяне на размера на гаранционната вноска на всяка държава членка се използва делът, който нейният брутен национален доход представлява в Брутния национален доход на ЕС. Необходимите гаранции по помощта, които България следва да предостави, възлизат на 16 654 646 евро.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *