Българи във Виена се включват в петиция за полети до Пловдив

Българи във Виена се включват в петиция за полети до Пловдив

Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от Виена до Пловдив. Това стана ясно по време на среща с наши сънародници, проведена във Виена. На нея присъстваха изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов, кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив и д-р Емилиян Абаджиев – съветник в служба по търговските и икономическите въпроси на Посолството на Бъргария във Виена. Срещата се проведе с подкрепата на извънредния ни и пълномощен посланик в Австрия Н. Пр. Десислава Найденова-Господинова.

Пред присъстващите беше представена накратко идеята и отговорено на техните въпроси. Хората се обединиха около петиция и изразиха готовност за подкрепа, за да стане възможно разкриването на авиолиния, която да свърже международните летища Виена и Пловдив.

„Успехът на директна авиолиния между двата града е сигурен. От една страна нужда от нея има българската общност, която живее в Австрия. От друга страна това е бързият начин за привличане на повече туристи от различни точки на Европа и света, защото летище Виена едно от най-популярните и удобни за прекачване в Европа“, коментира изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

По време на срещата той изтъкна, че в района на Пловдив има сериозни австрийски инвеститори. Техните ръководители, експерти и служители също пътуват активно между двете държави и за тях това би била удобна директна връзка. Друг плюс е, че по този начин регионът отваря врата за нови инвеститори, които по-лесно биха достъпвали Южен централен район, който обхваща териториите на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, с общо 57 общини.

„Развитието на туризма има все по-голямо значение за развитието на икономиката и заетостта в района. Полети до Пловдив могат да гарантират нощуване на туристите в града и посещение на спа курорти в региона“, коментира още Дойчин Ангелов.

„Привлекателни са и Родопите, където Чепеларе и Пампорово предлагат освен зимен и много възможности за летен туризъм. Туристите биха дошли при нас, ако има директни целогодишни полети до Пловдив и всички кметове трябва да работим в тази насока заедно“, коментира кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив.

По време на срещата хората изразиха готовност да се включат в петиция за директни полети от Виена до Пловдив. Те изтъкнаха, че с авиолиния до Летище Пловдив пътуванията им ще бъдат по-лесни и по-удобни, като им спестяват време и усилия, които биха били необходими при прехвърляне на други летища или пътуване до друг град. Срещата в Австрия е по подобие на тези в Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив.

Преговорите за авиолиния до там са в много напреднал етап. В момента седмично се изпълняват по 10 полета от Лондон до Пловдив с две различни авиокомпании. Самолетите са пълни почти на 100% и в двете посоки. Благодарение на усилията на Фонда за развитие на Летище Пловдив съществува и редовната сезонна авиолиния до Манчестър, а от ноември ще бъде открита редовна авиолиния и до втория по големина английски град Бирмингам.

В момента във Фонда членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс. Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия и Кипър.

„Потенциалът за увеличаване на възможните дестинации би бил много по-голям, ако към Фонда се присъединят останалите 46 общини от Южен централен район, както и браншови организации като хотелиери, ресторантьори и транспортен бизнес. За целта и всички останали активни компании е необходимо да осъзнаят, че подобряването на бизнес средата, ще подобри и тяхната икономическа дейност“, допълни Дойчин Ангелов.

Петицията за директни полети от Виена до Пловдив може да подкрепите тук: https://www.peticiq.com/439388

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *