Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

Тъжният вой на сирената в Асеновград отново припомни за героизма и саможертвата на безсмъртния Христо Ботев и геройски загиналите за свободата и независимостта на България. 148-мата годишнина от гибелта на великия български поет, журналист и революционер бе отбелязана с митинг-поклонение.Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

Патриотични думи изрече Даниела Костова – главен експерт от хуманитарната дирекция в община Асеновград: „Христо Ботев остана завинаги на 28 г. Днес е трудно да проумеем как само за 28 години той сътвори цяла епоха в националната ни история. Кога успя този младеж, при пълния си с неимоверни трудности и изпитания живот на хъш и революционер, на журналист и войвода, да намери време и сили и да напише неподражаемата си публицистика и гениална поезия? Неговите 20 стихотворения преминаха през времето и се превърнаха в 20 безсмъртни урока по родолюбие. Стиховете на Ботев се превръщаха в парола за борба и зовяха на оръжие“. Емблематичната за Асеновград Виктория Стефанова, на свой ред, рецитира Ботевата балада „Хаджи Димитър“.Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

Последва поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев. Зам.-кметът на общината инж. Петър Петров положи венец и се поклони пред величествено извисяващия се лик на революционера. Сред присъстващите на събитието бяха председателят на местния парламент Иван Иванов, зам.-командирът на IV Артилерийски полк подполк. Кирил Байлов, общински съветници, военнослужещи, общественици, граждани.Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

В края на поклонението всички коленичиха в минута мълчание, в знак на признателност към загиналите герои. Прозвуча химнът на България, след което веднага се чу и сирената. Малки и големи, пешеходци и водачи на автомобили – всички спряха, „застинаха“ за 2 минути, свели глави в памет на безсмъртния Христо Ботев.Асеновград "застина" в памет на Ботев (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *