Александър Христев от Франция с изложба „Палитра Европа“ в галерия „Пловдив“

Александър Христев от Франция с изложба „Палитра Европа“ в галерия „Пловдив“

Дружество на пловдивските художници представя изложба „Палитра Европа“ на живеещият във Франция творец Александър Христев. Събитието е на 26 април, от 18.00 часа в галерия „Пловдив“ в сградата на Общински съвет – Пловдив на ул. „Авксентий Велешки“ 20.

Александър Христев е роден на 6 септември 1976 г. в Париж. Баща му получава френско поданство по майчина линия и се установява в Париж през 1965г. Детството на Александър протича безгрижно във френско-българска атмосфера. През ваканциите прекарва щастливи дни при баба си в Пловдив, Копривщица и по Черноморието, което оставя трайни следи в душата на малкото момче. Любовта на Александър към рисуването се събужда от ранно детство.

Наследил е таланта на баща си, а в дома си е заобиколен от албуми с репродукции и книги с биографии на известни художници. На 6 г. вече посещава първите курсове по рисуване в школа по изобразително изкуство към Кметството на 6-ти квартал на Париж.

Впоследствие и по желание на неговите родители, той учи в реномирани частни училища в Париж, за които Александър си спомня с неласкави чувства. Не се съпротивлява, ходи на училище, но учи минимално, като не спира да рисува в учебните часове, а тетрадките му са изпълнени с рисунки, вместо с преподадените уроци. Продължава курсовете по рисуване, които според родителите му са допълнително занимание, а за него – щастливи часове,  в които той избира пътя си, отстоявайки го с много упоритост и преодолени трудности.

След колежа, със съгласието на родителите си, Александър влиза в частно училище, в което има възможността да следва желанието си да продължи с курсовете по рисуване и живопис. Така посещава Екол ПЕНИНЕНГЕН, Париж, Екол де ВОЗ АР, Париж, Ателие по живопис Де ла Вил де Пари, Париж и Ателие Ла гранд ШОМЕР, Париж.

През 1999г. Александър е приет в реномираното училище по артистично и техническо рисуване SORNASПариж, основано през 1880г.

Александър Христев има няколко самостоятелни изложби: през 2014г. в Кметството на СЕН МАНДЕ, Париж, през 2017г. – Галерия МАНЕВ, гр. Чирпан, 2018г- Галерия Дез АР ГРФИК, Париж. Участва и в редица групови изложби, сред които „Салон за млади художници“ 2015,2017 и Художествена изложба на международен клуб ЛИОН, Париж.

Изложбата може да бъде разгледана до 12 май.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *