15 деца от една група в детска градина в Пловдив са със симптоми на хранително натравяне

15 деца от една група в детска градина в Пловдив са със симптоми на хранително натравяне

15 деца от детска градина „Славей“ в район „Северен“ в Пловдив са с хранително отравяне. Симптомите са гадене и повръщане след консумация на храна, предава БТВ.

Три от децата са в по-тежко състояние и са настанени в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Те са на възраст около 4 години и са били приети снощи между 22 и 2 часа. След намесата на лекарите и положените грижи, състоянието им е подобрено.

Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекцията извършват проверка, взети са проби от храната. От нея обаче са яли децата в цялата детска градина, но само във втора група има проявени симптоми. Очакват се резултатите от взетите проби.

В дневното меню на децата за закуска е имало сандвич с яйчен пастет и зелени подправки, зеленчук, прясно мляко и плод. За обяд – супа от леща, пилешко месо с ориз, плод и хляб. За следобедна закуска – сандвич с мед и масло и кисело мляко.

„Тъй като става въпрос за деца от една група, всичко е възможно. Изключва се едно по едно. Може и да е вирус, може и да е нещо друго“, коментира Васил Георгиев от РЗИ – Пловдив.

„,Нека да проверим вътре. Ще проверим здравни книжки на персонала, суровини, готови продукти. Би трябвало да има оставени проби от храната, ще ги занесем за изследвания по закон“, посочи за БТВ Станимира Чавдарова от Агенцията по храните.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *