10 или 11%: Премиерът обяви с колко ще се увеличат пенсиите от 1 юли (ВИДЕО)

10 или 11%: Премиерът обяви с колко ще се увеличат пенсиите от 1 юли (ВИДЕО)

От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 11%, а не с 10%, както дава швейцарското правило. Искаме да внесем успокоение сред пенсионерите. Никога не сме се колебали какво трябва да направим и не знам откъде се появиха тези спекулации. Може би ще се успокоят и тези, които внесоха целия този шум в предизборната кампания. Това каза служебният премиер Димитър Главчев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

В петък стана ясно, че Надзорът на Националния осигурителен институт ще гледа във вторник предложение окончателния процент на актуализацията от 1 юли. Според прогнозите в бюджета на ДОО швейцарското правило ще вдигне пенсиите с 11 на сто. Според окончателните данни за ръст на доходите и инфлацията се получи 10%. Още тази сутрин социалният министър Ивайло Иванов съобщи, че внася в Надзора на НОИ предложение за увеличение с 11%. Преди това вече бяха започнали предизборни коментари как служебното правителство иска да открадне 100 млн. лева от пенсионерите.

Минималната ще се увеличи с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея – социални и инвалидни. Социалната за старост ще бъда 307,07 лв. А таванът 3400 лева.

„Сумата за увеличаването на пенсиите с 11% е налична – тя е заложена в бюджета, който е одобрен в Народното събрание. Всички разчети показват, че няма причина пенсиите да не бъдат увеличени с предвидения процент“, поясни служебният социален министър Ивайло Иванов.

За Северна Македония

Димитър Главчев беше попитан също така дали България ще предприеме някакви действия относно агресивния тон на Северна Македония и има ли промяна в позицията на страна спрямо югозападната ни съседка.

„Няма никаква промяна в позицията ни и няма какво да добавя по този въпрос. Правилата важат за всички кандидатки, които искат да членуват в ЕС. Ние сме последователни в подкрепата си за всички държави на Балканите в амбицията им да станат част от ЕС, но всеки трябва да спазва правилата“, каза още той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *