Журналист: Северна Македония прави рязък завой надясно

Журналист: Северна Македония прави рязък завой надясно

Резултатът от първия тур показа много категорично какви са нагласите на обществото. Северна Македония прави рязък завой надясно. ВМРО-ДПМНЕ постигна по-голям резултат от очаквания. Този коментар направи в интервю за БНР журналистът от БНТ Тоня Димитрова след първия тур на президентските избори в РСМ.

„Реториката е толкова изострена, толкова дезинформация се ширеше в тази предизборна кампания, че самите хора в Северна Македония са много объркани. Политиците изговарят много неверни неща – че България може да си промени позицията. Неща, които им дават надежда, че нещо в София може да се промени, за да започнат преговори за членство в ЕС“, сподели впечатленията си тя от престоя ѝ там по време на президентските избори.

Подобна голяма разлика между двамата кандидати – този на опозицията Гордана Силяновска и досегашния държавен глава на РСМ Стево Пендаровски, не е постигана през последните години и нито един президент не е успявал да обърне такава разлика на втория тур, изтъкна журналистът. Албанският политически блок е разделен и не знаем как тези гласове ще бъдат разпределени на втория тур, уточни Димитрова.

Позициите на Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ по отношение на европейската интеграция на страната са много неясни. До момента партията се определя като такава за европейската интеграция, но няма ясно артикулиран път как тя да продължи, поясни тя в предаването „Събота 150“ по Националното радио.

„В момента като че ли цялото внимание на политиците в Северна Македония е насочено към това да вземат властта. Особено след първия тур в изказванията на ВМРО-ДПМНЕ не се споменава никъде европейската интеграция, не се споменават промените в  конституцията, не се споменава преговорната рамка. Може би избягват да говорят за това, защото по този начин биха отдалечили евентуална подкрепа от страна на албанските партии“, смята журналистът.

Като фактор Димитрова посочи и кмета на Куманово Максим Димитриевски и движението „ЗНАМ“. „Като се имат предвид караниците му и скандалите, излизането му от Социалдемократическия съюз на Македония, по-скоро очакваме да се обедини с ВМРО-ДПМНЕ, но от движението не изключват и вариант да са опозиция в бъдещия парламент“, казва още тя.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *