Жълт код за горещини в цялата страна в четвъртък

Жълт код за горещини в цялата страна в четвъртък

Жегите у нас продължават. И за утре, четвъртък, има обявени предупреждения за опасно високи температури. Жълт код е в сила в цялата страна.

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Най-горещите населени места ще са Русе, Пловдив и Сандански. Там термометрите ще показват почти 40 градуса. По-поносими ще са стойностите само по Черноморието – около 30 градуса се очакват на брега на морето.

Днес имаше обявени предупреждения в 14 области от Западна и Централна България. Метеорологична станция в Русе измери 38 градуса на сянка днес. Метеорологичната обстановка няма да се промени до края на тази седмица, очаква ни дълъг период без валежи и с опасно високи температури, предава bTV.

Екстремните горещини са особено опасни за възрастни, малки деца, бременни жени и хора с хронични заболявания. Извън базовите правила – да слагаме редовно слънцезащитни продукти върху кожата си, да носим шапки и да избягваме директното слънце в най-топлите часове от деня, има и много други начини да се предпазим.

Горещата вълна е обхванала и много други места в Европа и САЩ.  Термометрите на много места отчитат 38-40 градуса, съобщават световните агенции. Едно от местата, които вече поставиха рекорди, е градът, който е дом на най-голямата българска общност – Чикаго. В понеделник там беше регистрирана температура от над 36 градуса, което счупи предишен рекорд от 1957 г.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *