Затягат контрола на чистотата в Пловдив, започва ежеседмично миене на Главната

Затягат контрола на чистотата в Пловдив, започва ежеседмично миене на Главната

„Имаме напредване в почистването на града, но има още какво да се желае“. Това заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров на пресконференция. Той бе категоричен, че чистотата е едно от най-важните неща за града и контролът в сектора ще се увеличава.

На оперативки, в които са участвали еколозите от шестте районни кметства, е решено да се въведе всекидневен контрол с помощта на Общинска полиция и Общински инспекторат. На прицел са фирмите във всяка една индустриална зона на Пловдив, както и търговските обекти, които изхвърлят амбалаж. От община Пловдив изразиха съмнение, че предприятията плащат за минимален брой контейнери, а отпадъците в повече изхвърлят на нелегални сметища.

До търговските обекти пък са пуснати регулярни писма, в които те са известени, че самосвали на ОП Чистота ще минават по определен график, за да приемат отпадъците, които да се унищожават на площадка в общинското предприятие. Става въпрос за опаковките, които са основно от хартия и картон. За да се оптимизира тази дейност е предвидено да минава бус с преносима преса, която да ги обработва на място, за да е по-лесно извозването им. Има идея и за извозването на генерирания ограничен отпадък от заведенията.

Заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че в последните дни са констатирани няколко нарушения с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в района на Овощарския институт от жители, които не са от община Пловдив. Само за час са глобени трима души заради подобна дейност. Иван Стоянов каза още, че акцията по почистване, която бе организирана през уикенда, ще стане на практика ежедневна. „Пуснаха се вече метачните автомобили, със затопляне на времето предвиждаме и миене на дюзи и маркуч“, обясни още заместник-кметът.

„Имаме намерение да стартираме и ежеседмично миене на Главната, когато температурите дават тази възможност. Ще се използват препарати, като засега определеният ден от седмицата е четвъртък“, каза още Иван Стоянов.

От градската управа призоваха пловдивчани да пазят чисто и да изхвърлят боклука си само на позволените за това места. Кметът на Пловдив напомни, че при констатирани нарушения глобите са от 300 до 500 лв

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *