Защо да изключваме смартфона си поне веднъж седмично?

Защо да изключваме смартфона си поне веднъж седмично?

Вашият скъп смартфон може да бъде уязвим за множество заплахи за сигурността – от фишинг  атаки до злонамерен и шпионски софтуер, т.нар. malware и spyware. Всичко, което е необходимо, е една успешна атака, за да изтрие телефона ви, да компрометира вашите данни и дори да открадне самоличността ви.

И така, как да се предпазите от подобно развитие?

В доклада за най-добрите практики за мобилни устройства Агенцията за национална сигурност на САЩ предоставя различни съвети, предназначени да попречат на хакери и нападатели да атакуват вашето мобилно устройство. Един от методите е толкова прост, колкото да изключите и включите телефона си.

Какъв е съветът на NSA? Изключвайте телефона си и го включвайте отново поне веднъж седмично. Това просто действие може да направи по-трудно за хакерите да откраднат информация от телефона ви, въпреки че агенцията предупреждава, че това не винаги ще предотврати атака, пише ZDNet.

АНС цитира няколко други заплахи, които могат да повлияят на вашето мобилно устройство в своя доклад. Злонамерените приложения могат да заразят телефона ви. Злонамерените Wi-Fi мрежи могат да прихванат и пренасочат трафика от вашето устройство. Шпионският софтуер може да следи аудио и видео разговорите на вашия телефон. Хакери с отдалечен достъп до вашето устройство могат да събират данни за обаждания или текстови съобщения. Някой с физически достъп до телефона ви, дори за кратко, би могъл да инсталира злонамерен или шпиониращ софтуер.

Има няколко начина да се защитите, обясняват от Агенцията за национална сигурност:

  • Актуализирайте приложенията си. Не забравяйте да актуализирате вашите приложения и операционна система с най-новите ъпдейти за сигурност.
  • Използвайте официални магазини за приложения. Инсталирайте приложения само от официални магазини, като например App Store на Apple или Google Play Store.
  • Избягвайте да кликвате върху връзки или прикачени файлове в имейли и текстови съобщения, тъй като това са често срещани начини за задействане на зловреден софтуер.
  • Внимавайте с обществените Wi-Fi мрежи и избягвайте да се присъединявате към тях, когато е възможно. АНС добавят още един съвет – използвайте VPN винаги, когато се присъедините към обществена мрежа.
  • Изключвайте Bluetooth връзката си, когато не я използвате, за да предотвратите свързването на неоторизирано устройство с телефона ви.
  • Използвайте сигурна парола. Създайте силна парола с поне шест цифри, за да заключите и отключите телефона си.
  • Използвайте биометрични данни. Активирайте вграденото сканиране на лице или пръстови отпечатъци на вашето устройство за по-голяма сигурност и удобство.
  • Използвайте надеждни аксесоари. Използвайте само оригинални кабели за зареждане или аксесоари за зареждане от доверен производител. Избягвайте обществени USB станции за зареждане.
  • Деактивирайте услугите за местоположение, когато не са необходими.

„Заплахите за мобилните устройства са по-разпространени и нарастват по обхват и сложност“, се казва в доклада на АНС. „Потребителите на мобилни устройства желаят да се възползват напълно от функциите, налични на тези устройства. Много от функциите осигуряват удобство и възможности, но жертват сигурността ви. Това ръководство за най-добри практики очертава стъпките, които потребителите могат да предприемат, за да защитят по-добре личните си устройства и информация“, се казва още в документа.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *