Започна разчистването на растителността в коритото на река Марица (СНИМКИ)

Започна разчистването на растителността в коритото на река Марица (СНИМКИ)

Кметът на Пловдив Костадин Димитров даде официален старт на разчистването на коритото на река Марица. Това се случва повече от 10 години след последното сериозно премахване на растителността. Да инспектират началото на дейностите край Марица дойде и заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

„Почистването ще е щадящо за флората и фауната. По препоръка на „Зелени Балкани“ по-големите дървета ще бъдат запазени, за да хвърлят сянка и да потискат другата растителност. Дърветата, които трябва да се премахнат, ще бъдат маркирани от еколози, за да не нарушаваме гнезденето на важни за околната среда видове“, заяви Иван Стоянов.Започна разчистването на растителността в коритото на река Марица (СНИМКИ)

Той уточни, че дейностите ще започнат от бреговете. Предвижда се към края на май да се навлезе и по островите. „Мерките са изключително щадящи за фролата и фауната, но ние трябва да се грижим и за хората, тъй като не знаем какви метеорологични условия ни очакват. Климатът се промени, има проливни дъждове, така че трябва да направим всички превантивни мерки да запазим както животинските и растителните видове, така и да отговорим на очакванията на хората на Пловдив“, категоричен бе Иван Стоянов. Срокът за изпълнение на дейностите е 90 дни.Започна разчистването на растителността в коритото на река Марица (СНИМКИ)

Трасето, което предстои да се почисти, е с дължина около 6 километра, уточни представителят на фирмата изпълнител „БКС Озеленяване“ Николай Талигаджиев. В началото ще работят 9 души, на по-късен етап ще станат 25-30, включително водачи на машини. Самата техника ще бъде вкарана в реката по-късен етап.Започна разчистването на растителността в коритото на река Марица (СНИМКИ)

Зоната около реката е прекрасна, има голям потенциал, но е малко използвана. Почистването е съгласувано с всички институции, а нарочен консултативен съвет е приел планът на дейностите. На по-късен етап общината ще трябва да вземе решение как да развива реката, като една от опциите е да е пълноводна, обясни Димитров.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *