Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, на който организатор и домакин е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, започна днес в препълненото с ентусиазирани участници и преподаватели, 3-то ателие на гимназията на ул. „Петко Д.Петков“ № 8.Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

В престижния Национален ученически конкурс участват  талантливи ученици от театралните паралелки от пет училища по изкуствата към Министерство на културата: НГСЕИ- гр. Пловдив; НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас; НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен; НУИ „Проф. Веселин Стоянов“- гр. Русе. Те представят своите творчески постижения в три категории: Направление „Драматичен театър“, Направление “Куклен театър“ и Направление „Невербален театър“/“Пантомима“.Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

Учениците изпълняват монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. Те са от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и  участват в надпревара за едногодишни стипендии (1-во,2-ро,3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първа година, две едногодишни стипендии отпуска и Община Пловдив с Решение на Общински съвет, взето през 2023г., като такава подкрепа е заложена до 2028г.Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство бе открит официално с приветствия от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, дългогодишния директор на гимназията, по чиято инициатива е започнало провеждането му – Емилия Арабаджиева и настоящия директор на НГСЕИ – Николай Томов, който представи и членовете на журито.Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

Авторитетното жури се председателства от  проф. Жени Пашова – една от най-популярните български куклени актриси, режисьор и професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Членове са доц. д-р Тодор Димитров-Мечкарски – преподавател по дисциплините „Сценична реч“, „Правоговор“, „Техника на говора“, „Художествено слово“, „Словесно действие в театралния спектакъл“, „Словесно действие в реализиран спектакъл“ и „Методика на обучението по театрално изкуство“ в катедра „Драматичен театър“, факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ, доц. д-р Маргарита Божилова-Андонова – преподавател в катедра „Драматичен театър“, факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ , доц. Снежина Петрова – актриса, ръководител на департамент „Театър“ в НБУ и преподавател, както и един представител на Община Пловдив.Започна 10-ият Национален ученически конкурс по актьорско майсторство (СНИМКИ)

Днес се представиха участниците в направление „Драматичен театър“ от Бургас, Пловдив, Стара Загора и Плевен, както и част от участниците в направление „Пантомима“. В събота конкурсът започва в 9.30 часа и продължава с участниците от 5-те града, които ще се състезават в направленията „Пантомима“, „Куклен театър“ и „Драматичен театър“. През втория ден ще видим и учениците от Русе. В извънконкурсната програма, възпитаниците на петте училища са подготвили представления, музикални и театрални поздрави към своите връстници. Обявяването на победителите и награждаването е в в 13.00 часа в 3-то ателие.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *