Заместник-министър: България не е защитена от атака с балистични ракети

Заместник-министър: България не е защитена от атака с балистични ракети

България не е защитена от атака с балистични ракети и спешно се нуждае от модернизация на системите си за противовъздушна атака. Това предупреди зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в ефира на Нова телевизия.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. САЩ са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден „Пейтриът“. Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети“, заяви Запрянов, цитиран от Actualno.com.

По думите му обаче, България трудно ще се сдобие със системи „Пейтриът“. Причината била, че производството е малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години. „Поведението на Русия след 2008 г. е последователно – да завладява територии с военна сила. Това поражда оценки за възможен сблъсък с НАТО и заради това НАТО взема мерки за сдържане на Русия“, заяви Запрянов. Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Има за какво да се притесняват и нашите съюзници за аспирациите на Русия на Балканите“, коментира Запрянов появилите се анализи, че е възможен въоръжен сблъсък между Русия и държавите от НАТО.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *