Ясни са имената на новите български евродепутати

Ясни са имената на новите български евродепутати

С откази и преференциални размествания първоначалният вид на българската група в Европейския парламент се промени доста в окончателния си вариант. Това се случи, след като трима се отказаха пред Централната избирателна комисия в сряда. Това са водачите на ГЕРБ-СДС Росен Желязков и на ДПС Джевдет Чакъров, и третата в листата на движението Искра Михайлова.

За решението на Желязков съобщиха от ГЕРБ, но без да посочват мотивите му. Той ще влезе в 50-ия парламент от Благоевград. Така свой евродепутат отново ще има СДС – главния секретар на партията Илия Лазаров. Останалите четирима на ГЕРБ в Брюксел са досегашните евродепутати Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев и Ева Майдел.

Бойко Борисов отново ще има най-много свои хора в ЕП, а те ще са част от групата на ЕНП. Към тях ще се присъедини Радан Кънев, който размести при ПП-ДБ и с 36 978 гласа скочи от пето на второ място. Другите двама – Никола Минчев и Христо Петров – Ицо Хазарта, се очаква да са част от групата на “Обнови Европа”. Рапърът също се издигна в листата с 25 541 гласа.

ДПС запазва трите си места, но от старите евродепутати остава само Илхан Кючюк. С него вече ще са Елена Йончева, която досега бе евродепутат от БСП, и младият Танер Кабил.

Промяна има и при БСП. Там освен водача Кристиан Вигенин в Брюксел отново ще е Цветелина Пенкова, която измести проф. Румен Гечев. Тя бе единственият досегашен евродепутат, който намери място отново в червената евролиста.

Трима ще изпрати и “Възраждане” – Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова. ИТН също ще има за първи път човек в Брюксел и това е поетът и сценарист Ивайло Вълчев.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *