Войната на Брюксел срещу фермерите: Безумен ход, разпалващ антиевропейските настроения

Войната на Брюксел срещу фермерите: Безумен ход, разпалващ антиевропейските настроения

По скалата на Рихтер на политическата лудост е трудно да се сравни дневният ред за „отслабване“ на стратегията на ЕС „От фермата до вилицата“, наложена на европейските фермери чрез регулаторна принуда от Брюксел. Планът на Комисията очаквано се разпадна, но едва след като провокира гневна реакция във всички големи селскостопански държави в Западна Европа, кулминирайки в обсадата на Париж от кавалерия от трактори John Deere, летящи под френския трикольор в открита демонстрация на национална съпротива.

То ескалира в най-лошия обрат за институциите на ЕС след дълговата криза в еврозоната, разпространявайки се в десноцентристките партии, които някога бяха здрав стълб на проевропейския естаблишмънт. Повишаването на френските и германските мита върху дизела за трактори беше искрата, но не и причината за тази огнена буря, пише в анализ за The Telegraph Амброуз Еванс-Причърд.

„Кризата, която преживяваме, беше избрана, планирана и наложена срещу нас, против здравия разум и против основните ни интереси, от настоящите европейски власти“, пишат Франсоа-Ксавие Белами и Ан Сандер, съответно президент на френската група в Европейската народна партия (ЕНП) и главен преговарящ по земеделието на ЕНП. „Нашите предупреждения бяха отхвърлени с опакото на ръката от промоутърите на този дневен ред, които систематично избраха най-радикалната линия и най-суровите ограничения“, казаха те.

Селскостопанската политика на ЕС се нуждае от ремонт

Общата селскостопанска политика със сигурност се нуждае от основен ремонт. Той започна като прикрита форма на военни репарации от Германия към Франция, прераснал в постоянна мегасубсидия за агропромишлените конгломерати, които изкривяват пазара и деградират земята. Но също така е спасителен пояс за милиони семейства, които черпят 50% от доходите на фермата си от директни плащания по тези програми. Подкрепата е намаляла наполовина в реално изражение от средата на 90-те години.

Политическа грешка е да се удрят фермерите от всички страни едновременно, като се намалят очакваните доходи с още 16% през това десетилетие, като в същото време се налагат строги ограничения върху това как те извършват дейността си. Секторът трябва да намали употребата на пестициди и антимикробни средства с 50%, да намали торовете с 20%, да задели повече угар и да увеличи дела на органични продукти до 25% – всичко това в името на Зелената сделка. Ето така се унищожава съгласието за политиките в областта на климата.

Брюксел се опитва да прокара тези промени, дори когато приключва латиноамериканската търговска сделка с Меркосур, отваряйки вратата за поток от внос от страни с много по-ниски разходи за труд и малко екологични ограничения. Този план за намаляване на растежа се сблъска с реалността на войната на Путин и първичния императив за снабдяване с храна, уязвимост, предизвикана от забраната за износ на ориз в Индия и забраната на палмово масло в Индонезия в най-лошия момент от кризата. Франция вече има селскостопански търговски дефицит, а се предполага, че Париж е земеделската суперсила на ЕС. Политиката е в рязко противоречие с другата цел на ЕС за стратегически суверенитет. „Тъй като Русия използва продоволствената сигурност като оръжие, ние трябва да й противодействаме с хранителен щит“, каза френското фермерско лоби FNSEA. Е, не точно.

Надигащата се евроскептична вълна

Прекомерното регулиране на ЕС се случва на много фронтове. Движението фермери-граждани в Холандия се издигна от нищото, за да стане най-голямата партия във всяка регионална администрация миналата година поради драконовско решение на холандски съд, налагащо правилото на ЕС за азота. Изглежда очевидно, че не можете да затворите 11 200 холандски ферми чрез принудителна продажба, ако имате съпротива, и да принудите други 17 600 ферми да намалят добитъка си с една трета, без да предизвикате политическа криза и да отворите вратата за Nexit на Герт Вилдерс в Хага, нали.

Ако целта е да се предотврати ерозията на почвата и изчерпването на водните басейни или да се осигури по-добро отглеждане на местната земя, въпросът е най-добре да се остави на регионалните и националните правителства, отговорни пред избраните парламенти. Ако целта е да се намалят емисиите на парникови газове, има по-лесни и по-малко разделящи начини за това. Вие почиствате електрическата мрежа, като измествате въглищата с възобновяема енергия и след това чрез изместване на газа, като използвате все по-малко и по-малко всяка година, тъй като резервното съхранение за вятърна и слънчева енергия става по-евтино.

Вие електрифицирате отоплението на дома, автомобилния транспорт и авиацията и корабоплаването на къси разстояния. Преминавате през зъбните колела на „трудните за намаляване“ сектори, като започнете със стоманата – 7% от глобалните емисии. Следва по-лесното – намаляване на електродъговите пещи и инсталациите, като това директно води до по-ниска употреба на желязо. Изкачвате се по стълбата, като намалявате използването на портланд цимент (8% емисии) и преминаване към зелен цимент на базата на алкално активирана шлака.

Голяма част от въглеродния отпечатък, приписван на селското стопанство, ще се погрижи за себе си. Торовете (3% емисии) могат да бъдат заменени конкурентно чрез производство на чист амоняк от зелен водород на място в Северозападна Австралия или Чили, или където възобновяемата енергия е най-евтина. Селскостопанското оборудване ще бъде електрифицирано с времето. Повечето ферми могат да задоволят по-голямата част от своите енергийни нужди от слънчеви панели на покривите на хамбарите или в полеви масиви, които служат и като сянка за добитъка.

Чистите земеделски технологии могат да свършат голяма част от останалото, стига Брюксел да се отдръпне от пътя и да спре да се позовава на принципа на предпазливостта, за да възпрепятства научния прогрес. Не си струва да се борите за остатъчния парников отпечатък, който е минимален.

Енергийният преход се смеси с атака срещу селските общности и културната идентичност. Намесва се в интимния въпрос какво ядем, провокирайки още по-интуитивно въстание срещу всичко „зелено“. Двете трябва да бъдат разделени. Европейската комисия е цезаропапистка технокрация по замисъл и следователно е изолирана в изключителна степен от здравия разум и политическата отчетност. То не може да бъде премахнато в какъвто и да е смисъл и е много трудно да се отмени някое от 180 000 страници правни достижения на правото на ЕС. Следователно машината може да продължи да се движи по погрешен курс дълго време, докато нещо избухне.

Това изригване се случи сега и поставя под съмнение оцеляването на по-голямата Зелена сделка. То разкри тлеещия евроскептицизъм в дълбока Франция – никога не е далеч от повърхността и не е толкова различен от английския евроскептицизъм, но анти-Брюкселската реакция достигна критичен праг и в Германия. Дясната партия „Алтернатива за Германия“ открито говори за оттеглянето на страната от ЕС, отразено от новата сила на Сахра Вагенкнехт в национал-популистката левица. Християндемократите започват да звучат все повече като британските тори преди 20 години, когато консенсусът преди ЕС във Великобритания започна да се разпада. Затова Брюксел трябва много да внимава.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *