"Водим война на територията на агресора": Зеленски призна за украинската офанзива в Курска област (ВИДЕО)

"Водим война на територията на агресора": Зеленски призна за украинската офанзива в Курска област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски призна за първи път, че неговите военни провеждат офанзива в руския западен регион Курск. В своето вечерно телевизионно обръщение в събота Зеленски каза, че украинската армия тласка войната „на територията на агресора“.

Това става пет дни, след като Украйна започна своята операция, която изненада Русия и предизвика масови евакуации от двете страни на границата. Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

В обръщението си в събота президентът Зеленски благодари на украинските воини и каза, че е обсъдил операцията в Русия с висшия военен командир на страната Александър Сирски. Най-малко 13 души  в Курск са били ранени в ранните часове на неделя от отломки от отломки от руска ракета, каза изпълняващият длъжността губернатор на региона Алексей Смирнов, цитиран от bTV.

Украинският президент Володимир Зеленски вече обяви, че Русия трябва да усети какво значи война и че колкото по-голям натиск ѝ се оказва, толкова по-близо ще бъде мирът. Тази теза украинският президент повтаря от известно време, а че все повече руснаци разбират какво е война е видимо.

Повече от 76 000 души вече са евакуирани от граничната зона, според руската държавна информационна агенция ТАСС. Националният комитет за борба с тероризма на Русия наложи режим на „антитерористична операция“ в три региона в петък в отговор на изненадващото нахлуване на Украйна. Това означава, че властите в граничните райони на областите Курск, Белгород и Брянск могат да ограничат движението на хора и превозни средства и да използват подслушване на телефони наред с други мерки.

Какво точно се случва?

Анализите за случващото се все още са предпазливи, тъй като изобщо не е ясно каква е крайната цел на операцията. Но е показателно каква прогноза направи руският политически анализатор Сергей Марков, който не може да бъде окачествен като настроен опозиционно – той клони към Кремъл. Пред The Washington Post Марков коментира, че може да отнеме 1 година на Русия да си върне загубеното в Курска област, защото войната в Украйна вече е доказала колко трудно се връща територия, на която противникът се укрепи добре. Точно това изглежда се случва и в този случай – украинската армия се грижи да изгради укрепени позиции на ключови места в мястото на пробива, който вече е доста по-голям, отколкото постигнатото от 10 май, 2024 година от руската армия в Харковска област (КАРТА). Бившият командващ на Южния военен окръг на Руската федерация генерал-лейтенант Андрей Гурульов, който сега е депутат, също коментира, че не може да се очаква Русия светкавично да отблъсне украинската армия в Курска област.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *