Великденски шахфестивал в Пловдив

Великденски шахфестивал в Пловдив

Снощи в пловдивския Централен клуб на пенсионера завърши 17-ият ежемесечен шахфестивал „Първи уикенд”, организиран от шах клуб „Спартак” (Пловдив) и валиден за международен стандартен рейтинг. Състезанието е втори етап от Държавните индивидуални първенства за аматьори в 4 категории и от Училищната национална индивидуална купа в 7 категории, чиито финален девети етап е на осми декември.

Рейтингът на „А” група бе 1827, което я направи най-силният опен-турнир, игран досега в България. Уникален беше и фактът, че всеки участник в нея получи награда, независимо от заетото място! Тук първия приз от 400 лева спечели Димитър Арденски от шахклуб „Пловдив”, следван от Валентин Каменов („Ан Пасан” – София) и Георги Георгиев („Спартак” – Пловдив), докато в „Б” група първите две места заеха пловдивчаните Страхил Николаков и Трайчо Бекирски, а трети стана Жулин Нурвет („Енергия” – Добрич).

В класирането за хора с увреждания победиха спартаклиите Любомир Иванов и Владко Мерджанов, а за състезатели без международен рейтинг – техният съотборник Андон Андонов.

Десетгодишната Ния Малчева („Шах XXI” – София) стана първа и при жените, и при момичетата, а призовата тройка при момчетата се изгради от Ж. Нурвет, Никола Малчев („Шах XXI” – София) и Стоян Илиев („Варна” – Варна).

Участие взеха и десетина състезатели от младите кърджалийски шахклубове „Крумовград” и „Арда”.

По ежемесечна традиция, в събота вечерта президентът на БФШ Атанас Куртенков даде банкет за всички участници и родителите им, на който се обсъдиха успехите на българския шах и проблемите пред пловдивския шах.

18-ият шахфестивал „Първи уикенд” ще бъде на 1-и и 2-и юни с възможност за участие на всеки желаещ, записал се чрез сайта на БФШ или фейсбук-групите на БФШ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *