Важни новини за осигуровките

Важни новини за осигуровките

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се ще нарасне от 780 лв. на 933 лв. от началото на 2024 г. Това реши бюджетната комисия към парламента като прие на второ четене текстове от закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Комисията не стигна до решение за минималния осигурителен доход за земеделските стопани. Не бяха приети предложенията той да се повиши от 780 лв., колкото е сега, на 810 лв. или на 933 лв. Окончателното решение ще се вземе в зала, каза председателят на комисията Йордан Цонев.

Разликата в размера на пенсията ще е незначителна, ако не се вдигне минималният осигурителен доход, но при ползване на права – като например болнични или отпуска по майчинство, хората ще получават по-малки обезщетения, каза управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Комисията одобри и Приложение №1 на проектозакона за бюджета на ДОО за 2024 г., което представлява таблица с минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за 2024 г. Това са минималните осигурителни прагова за хората, наети на заплата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *