Варна никога не е била собственик на акции от Пловдивския панаир, обяви съдът

Варна никога не е била собственик на акции от Пловдивския панаир, обяви съдът

Софийският градски съд излезе с решение по делото, водено за акциите на Международен панаир – Пловдив. Столичните магистрати определиха за нищожно решението, с което Варненският общински съвет апортира акциите на Общината от Международния панаир в Пловдив в дружеството „Пълдин Туринвест“.

„Община Варна никога не е ставала собственик на 29% от акциите на Пловдивския панаир и не би могла да се разпорежда с тях“, посочват в своето решение столичните магистрати, предава Actualno.com. „С тези доводи за недопустимост на производството в тази му част се иска неговото прекратяване“, допълват от СГС.

Според мотивите за решението прехвърлянето е нищожно, тъй като е извършено „при тежки нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол“. „СГС отхвърля предявения от държавата иск, представляван от министъра на икономиката и индустрията, с правно основание за установяване, че държавата има качеството на акционер, като носител на правата върху 16 314 400 поименни безналични акции, представляващи 29 % от капитала на търговско дружество „Международен панаир Пловдив“, поясняват от Софийския градски съд.

Магистратите не уважиха искането на държавата акциите да бъдат възстановени. Делото, с което държавата поиска да си възстанови 29 процента от акциите на изложението, беше заведено миналата година от министъра на икономиката Богдан Богданов.

Община Варна е осъдена да заплати близо 760 хиляди лева разноски по делото в полза на държавата.  Решението на СГС може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от връчването му на страните.

Предисторията

Казусът с акциите на Международен панаир – Пловдив започва през 2016 г. Тогава правителството решава да прехвърли акциите на Варна с условието да бъдат разменени за собствеността на бизнесмена Георги Гергов върху имот в центъра на Варна, станал известен като „дупката“. Сделката обаче не се осъществява и от държавния бюджет се отпускат 43 млн. лв., за да може община Варна да придобие собствеността върху „дупката“. В замяна общината се ангажира да върне акциите на Пловдивския панаир на държавата, но това не се случва, въпреки решението на общинските съветници от 2017 г.

През 2021 г. местните съветници решават да апортират 29% от акциите на Панаира в „Пълдин туринвест“, компания, собственост на Гергов. След като Гергов иска да увеличи капитала на фирмата си, Община Пловдив подава възражение и апортът на варненските акции е спрян. Също така е спряно и решението за увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“. Министерството на икономиката завежда дело в Софийския градски съд, с искане 29% от акциите да бъдат признати за държавна собственост.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *