В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Кметът на Община Марица Димитър Иванов заряза ритуално лозичка пред кметството в с. Радиново. „Пожелавам на стопаните лозята да се множат и да имат добра реколта, а всички с любов да пият вино“, каза Иванов и спазвайки традицията, поля асмата в центъра на селото с вино. Към него се присъедини кметът на Радиново Йордан Дашев с пожелания за здраве и берекет. Домакинът  бе подготвил богата трапеза от деликатеси и домашно вино.

Празникът в Калековец започна от площада с хоро, водено от кмета на селото Георги Вълков, което се отправи към църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Отец Красимир отслужи молитва за здраве. В двора на храма се извърши ритуалното зарязване в чест на Св. Трифон. „Погледни върху този имот, Владико, и го благослови. Запази го от дявола и от коварството на зли човеци. Направи го да пренася овреме плодове и го изпълни с твоето благоволение. Изгони от него всяка гад, звяр, червей, мухи, зараза, изгаряне и отдалечи от него всеки вредоносен вятър, за да се освети и прослави твоето пречисто и величествено име на Отца и Сина и Светия Дух“, каза отец Красимир. В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Той благослови лозарите, винарите и жителите на Калековец, а кметът Георги Вълков заряза асмата в двора на църквата и пожела здраве и берекет. След това всички се отправиха към площада на селото, където се проведе конкурс за домашно вино и месни деликатеси. В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Девет вина се включиха в надпреварата за домашно вино. Шест от тях червени. Дегустациите проведоха дългогодишният винар Петко Йосов и Атанас Христакиев, който има повече от 40-годишен професионален опит като агроном и земеделски производител. „Всяка къща в Калековец произвежда вино, като най-разпространени са червените сортове Мерло и Каберне, а от белите – Юни блан и Ркацители“, коментира Христакиев. Като земеделски производител се грижи за 40 декара, в които отглежда ягоди и круши.В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

В местния конкурс при червените напитки с трето място бе отличено виното на Радослав Илиев. Второто отличие бе присъдено на Стоян Борилов, а с първа награда бе удостоен Петко Йосов. Той получи градинска пръскачка от кмета на Калековец, а за останалите призьори бяха осигурени лозарска ножица и трион. Полицаят Петър Трендафилов спечели първо място за домашно бяло вино, което е създал миналата година. Кметът му връчи грамота и лозарска ножица. Журито присъди втора награда на белия еликсир на Георги Вълков, който от години произвежда вино. Преди 5 лета негово творение е станало фаворит в местния конкурс на Трифон Зарезан.     В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

„Щастлив съм, че продължаваме традициите на нашите предци. Надявам се заедно да работим за просперитета на Калековец, да сме по-задружни и единни за постигане на общите ни цели, да направим по-красиво и уютно нашето село“, каза кметът Георги Вълков и пожела духовността и традициите да съпътстват делниците и празниците на калековци. „Днес е празник на любовта и виното. Нека се почерпим от плодовете на труда си. Нека в кръвта ни ври младо вино, а в сърцата да се пробуди стара, но златна любов“, пожела от своя страна секретарят на читалище „Пробуда“ Савка Тошева.В Радиново и Калековец зарязаха лозята за Трифон Зарезан (СНИМКИ)

Празникът продължи с музика и песни на оркестър „Калековец“ и Женския битов хор, както и с кръшни хора, в които се включиха жители и гости на селото. Трифон Зарезан бе почетен и в други населени места на Община Марица. Конкурс за домашно вино и месни деликатеси се проведе и в с. Костиево.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *