В очакване на израелски удари? Иран отмени всичките си полети тази нощ

В очакване на израелски удари? Иран отмени всичките си полети тази нощ

Иран отменя всичките си полети от 21 ч. тази вечер до 6 ч. сутринта в понеделник, съобщават държавните медии, като се позовават на говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран. Полетите са отменени поради оперативни ограничения, допълват те.

Това се случва на фона на опасенията от евентуално израелско нападение след ответния ракетен удар на Иран срещу Израел миналата седмица.

Във вторник Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР) изстреля около 200 ракети по Израел в отговор на нападенията, при които бяха убити ръководителят на „Хизбула“ Хасан Насрала и висшият генерал от КСИР Абас Нилфорушан. Ракетният обстрел във вторник е втората в историята на Иран пряка атака срещу Израел. Това беше и отмъщение за убийството на лидера на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания на 31 юли в Техеран, за което се обвинява Израел.

В събота иранският външен министър Абас Арагчи предупреди за „пропорционална и подобна реакция от страна на Иран, и дори по-силна“, ако Израел атакува. В неделя министърът на петрола Мохсен Пакнеджад посети ключов петролен обект в Персийския залив на фона на нарастващите опасения за възможни израелски удари по иранските петролни съоръжения.

Припомняме, че утре – 7 октомври, се навършва една година от нападението на Хамас на израелска територия. При атаката загинаха над 800 души, а около 300 бяха отведени в плен, като много малък процент от тях бяха спасени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *