В нова престрелка: Асен Василев зачеркна първия мандат, ГЕРБ – него като министър

В нова престрелка: Асен Василев зачеркна първия мандат, ГЕРБ – него като министър

„Ако Мария Габриел се е почувствала засегната в лично качество, може да се извиня. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател – това, което тя направи, е недопустимо“. Това каза в „Лице в лице“ по bTV министър на финансите в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. По време на изявлението на ПП-ДБ от 19 март той нарече Габриел „красивото лице на мафията“.

„Щеше да е честно да каже при президента, че съставът не е съгласуван. Тя го обяви с идеята, че съставът е съгласуван, приет. Това не е честно поведение към българските граждани. В качеството ѝ на кандидат за министър-председател постъпката ѝ е недопустима“, категоричен бе Василев.

„На кандидата за премиер Мария Габриел не се извинявам“

Според него Мария Габриел е показала липса на лидерски качества, на възможност да запази хладнокръвие под голямо напрежение, както и липса на възможност да устои на натиск. „На кандидата за министър-председател Мария Габриел не се извинявам. На жената Мария Габриел, ако е засегната, се извинявам“, допълни той.

„Не сме ставали от масата на преговорите. От ГЕРБ-СДС станаха. Не разбрахме откъде дойде цялото това бързане. Конституцията даваше цяла седмица. Това, което се случи с този първи мандат, не можех да повярвам. Такова нещо не се беше случвало. Според мен Мария Габриел не може и не трябва да бъде премиер на България“, заяви Асен Василев.

По думите му първият мандат е невъзможен и трябва да се гледа към втория. „Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори“, уточни Василев. Той призна, че евентуални нови избори и служебно правителство ще попречат на България по пътя й към еврозоната, но въпреки това бе категоричен, че няма да подкрепят ГЕРБ за първия мандат.

Деница Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър

ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV Деница Сачева, която бе част от преговорния екип за ротацията във властта и бе гост в телевизията веднага след Василев.

„Учудена съм от начина, по който един човек може да лъже така – без да му мигне окото (визира Асен Василев – б.р.). Сега разбрах обаче какъв е истинският смисъл на този израз“, поясни тя и посочи, че Асен Василев и Мария Габриел не могат да се мерят нито като политици, нико като авторитети.

Деница Сачева уточни, че в началото преговорите са били конструктивни, като са говорили с партньорите си от ПП-ДБ по различни теми. „Още в началото обаче казахме, че личността на Асен Василев е силно противоречива, както и че имаме изключителни резерви към него“, уточни още тя.

Депутатът от ГЕРБ-СДС обаче призна, че има три основни приоритета, които са ги обединили с ПП-ДБ и това са Шенген, еврозоната и съдебната реформа. Ето защо преговарящите от ГЕРБ-СДС са решили все пак да приемат тримата спорни министри – на финансите, на МВР и на правосъдието. „Споразумението, което е в обем от 14 страници, беше почти готово. Това призна дори самият Кирил Петков. Имаше само три неща, по които спорихме. Не се разбрахме за конкретни срокове по отношение на службите, по конкретен текст в Закона за съдебната власт, както и по текст свързан с отпадането на следствената тайна“, каза още тя.

Според нея от ГЕРБ-СДС не са отхвърлили нищо, което е предложено от ПП-ДБ, а само са преговаряли за това, как трябва да изглеждат съответните текстове. Тя призна също така, че не е имало проблеми със състава на Министерски съвет, освен в частта за министъра на електронното управление. „Никога не съм водила разговори за поста на социалния министър Иванка Шалапатова. Аз не преговарям за постове, на които вече съм била“, заяви още депутатът от ГЕРБ-СДС.

„Тези 11 души, които са си подали самоотводи, са министри в момента. Те са хора, които ни бяха представени като експерти. Съгласно декларацията те са поели ангажимента да са министри 18 месеца и те трябва да носят своята отговорност към българския народ, а не пред Асен Василев“, подчерта Сачева.

Тя разказа още, че по време на преговорите всички са били без мобилни телефони, но си е водила записки и 40% от тях са били за министъра на отбраната. Според нея всички имена, които Мария Габриел изчете при президента Румен Радев са били предварително договорени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *