В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

В Община Куклен бе спазена една от най- хубавите български традиции с  посрещането на  Баба Марта. С много настроение, усмивки и приятни изненади започна първомартенският празник в Куклен. В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

Бяло–червеният конец отново свърза във веселие деца от ДГ “Приятели”, ученици от СУ”Отец Паисий”, възпитаници на “Каритас“,
ръководството на Общината и Общинския съвет, и служителите в администрацията- както мартеницата обединява всички българи по света. С греещи усмивки се закичваха мартеници и наричаха за здраве, щастие и радост. Точно тези три най-важни неща пожела и кукленския градоначалник на гостенчетата в общината, на  своите служители  и на всички жители на Община Куклен.В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

Кметът Мария Белчева добави още, че празникът на мартениците е уникален за България – празник, с който трябва да се гордеем, почитаме и уважаваме.В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

Друг обичай свързан с 1-ви март бе спазен в селата от общината. Палейки сметта от дворовете си и прескачайки жаравата, хората от Добралък гонеха злите мисли и злите сили от живота и домовете си. В Яврово и Цар Калоян грейнаха Мартенски украси. В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ) На 1 март хора, дървета и животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март – църковния празник на Св. 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.В община Куклен посрещнаха тържествено Баба Марта (СНИМКИ)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *