Уют пред екрана: 10 филмови класики, идеални за студените зимни дни (ВИДЕО)

Уют пред екрана: 10 филмови класики, идеални за студените зимни дни (ВИДЕО)

Когато температурите паднат значително, няма по-добро занимание от това да се свиете на дивана и да наваксвате с любимите си уютни филми. Независимо дали търсите романтична история, драма, мрачна фантазия или коледен филм, в следващия списък ще намерите за всеки по нещо.

Без значение какви са плановете ви за това време на годината, има вероятност в даден момент да имате нужда от бягство от реалността. Ranker ни представя някои от лентите, от които се нуждаете, за да преминете по-леко през най-студените месеци на годината.

  1. Хари Потър и Философският камък

Няма много хора, които твърдят, че първият филм за Хари Потър е най-добрият във франчайза, но има първата част оставя най-доброто усещане за историята и героите. Да видите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт като очарователни 11- и 12-годишни деца е достатъчно, за да разтопите сърцето на всеки фен на Потър и без значение колко пъти сте гледали филма, невъзможно е да устоите на усещането прилив на вълнение, когато Хогуортс се появи на екрана за първи път.

В първия филм Хари научава, че е магьосник и открива истината зад смъртта на родителите си. Той се качва на Хогуортс Експрес, създава приятелства за цял живот с Рон и Хърмаяни и се изправя срещу Лорд Волдемор за първи път от съдбовната нощ, в която остава сирак. Адаптацията на Кълъмбъс по първата книга на Джоан Роулинг е много по-лека по тон от това, което бъдещите режисьори биха направили с франчайза, но е перфектна отправна точка за младите герои и тяхното навлизане в магическия свят. Магията на франчайза за Хари Потър е неоспорима за поколения деца и възрастни и е прекрасна, за да събере семейството през зимните месеци пред телевизора.

  1. Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена

Празниците са рядкост в Средната земя, но въпреки това трилогията „Властелинът на пръстените“ е перфектна за ненатрапчиво гледане, когато настъпи студено време. Какво може да бъде по-уютно от хобитите, елфите (не като Дядо Коледа, но все пак магически) и магьосниците? Задругата на пръстена е свързана с мощните връзки на приятелството, което често се пренебрегва през зимния сезон в полза на семейните връзки, но въпреки това е неразделна част от това да се чувствате доволни и уютни по време на празниците. Фродо и Сам, Мери и Пипин, Арагорн и Боромир, Леголас и Гимли всички трябва да загърбят различията си и да се ориентират в предстоящите борби като отбор. Техният триумф над злото е вечна история за лоялност и приятелство, която никога не остарява.

В Задругата на пръстена има по нещо за всеки. Има романтика, екшън, фантазия и невероятната природа на Нова Зеландия. Това е отличен избор, ако се опитвате да намерите филм, на който цялото семейство да се наслади, и тъй като хората обикновено имат малко повече време през зимния сезон, деветте часа (или 12, ако гледате удължената версия) на трилогията предлагат чудесен начин да прекарате времето си заедно.

  1. Денят на мармота

На героя на Бил Мъри му трябват едва девет години, за да се превърне в достатъчно прилично човешко същество, за да убеди героя на Анди Макдауъл, че може да бъде добър партньор. Когато най-накрая пристига там обаче, снежната му декларация в любов е върхът на зимната романтика. Мъри играе Фил Конърс, бърборив водещ на телевизионни новини, който попада във времева примка, докато е на репортерско пътуване до Пънксътуни, Пенсилвания, за Деня на мармота. Когато осъзнава, че живее един и същи ден отново и отново, той започва новото си съществуване със секс и банков обир. След като преминава през нихилизма и опитите за самоубийство, той решава да се възползва от възможността и да стане най-добрата версия на себе си, надявайки се да спечели Рита (Макдауъл).

Разположен в Пенсилвания през февруари, Денят на мармота е изключително подходящ за мразовитите зимни дни, които изглеждат или сурови и негостоприемни, или уютни и празнични в зависимост от това какво се случва в живота на Фил. В края на филма той и Рита заявяват любовта си в снега над ледена скулптура. Зимата в Пенсилвания не е шега, но тази сцена кара минусовите температури да изглеждат като идеалното място за романтика.

  1. Ваканцията

Ваканцията проследява Кейт Уинслет и Камерън Диас като две жени от двете страни на Атлантическия океан, които се оказват на свобода и решават да си разменят къщите. Айрис (Уинслет) е очарована от слънчева Калифорния, докато Аманда (Диас) е очарована от причудливата английска вила, която може да нарече своя за няколко седмици. Въпреки че и двете героини очакват така желаната им почивка от романтиката, всеки от тях се натъква на любовна афера, която хвърля плановете им за временно пребиваване в хаос.

Действието на филма се развива в навечерието на Коледа и включва сцена, в която герои танцуват около украсено дърво, но е дори по-перфектен за празниците, отколкото предполагат тези фактори. Джак Блек и Уинслет имат изненадващо възхитителна химия, докато Джуд Лоу и Диас са почти толкова ослепителна и очарователна двойка, колкото може да предложи целият жанр на съвременните романтичните комедии.

  1. Докато ти спеше

Докато ти спеше е един от големите неоценени романтични комедии от 90-те години. Действието се развива по време на празниците в Чикаго. Сандра Бълок се превъплащава в ролята на Луси, самотна работничка в метрото, която се влюбва в красив пътник на име Питър (Питър Галахър). Въпреки че никога не се срещат, тя се вплита в личния му живот, когато той изпада в кома и тя е сгпешена за неговата годеница. Семейството му я приема с отворени обятия, а тя не може да им признае истината. В крайна сметка нещата се усложняват още повече, когато тя открива, че си пада по брата на Питър Джак (Бил Пулман). Що се отнася до сюжетите, това не е точно изследване на реализма, но Бълок е на върха на комедийния си чар и нейната химия с Пулман е неоспорима.

Въпреки че рядко се появява в класациите с най-великите ваканционни филми, историята на самотна жена, която е осиновена от любящо семейство точно навреме за Коледа, е затрогваща вариация на позната тема.

  1. Общността на мъртвите поети

Носталгията е в пълна сила в сълзливия „Общество на мъртвите поети“ на Гюс Ван Сант от  1989 г. Покойният Робин Уилямс играе ролята на учител по английски в репресивно училище за момчета в Нова Англия през 50-те години. Неговите необичайни методи на преподаване и директивата „да се възползват от деня“ вдъхновяват учениците му да празнуват своята индивидуалност и да се бунтуват срещу строгите си семейства и учители, като същевременно прегръщат любовта към поезията.

Заснет на величествената територия на училище Сейнт Андрюс в Мидълтаун, Делауеър, филмът е пропит от сантименталност към миналото, която се засилва от обстановката от 50-те и възможността да видите младия Итън Хоук в една от най-ранните му роли.

  1. Когато Хари срещна Сали…

Сценаристът Нора Ефрон написа една от най-обичаните и вечни романтични комедии с „  Когато Хари срещна Сали“ от 1989 г.…  Това е идеален филм за всяко време на годината, но има нещо особено специално в това да го гледате, когато започне да ви настъпва студ. Хари (Били Кристал) и Сали (Мег Райън) се срещат малко след колежа, но приятелството им трябва да премине през години безкрайни караници, преди да осъзнаят това, което публиката е знаела през цялото време: те са създадени един за друг.

Независимо дали го гледате заради дебата за мъжкото и женското приятелство, безсмъртната сцена в закусвалнята, звездното поддържащо изпълнение на Кари Фишър или най-романтичния монолог, извикан някога над глъчката на новогодишното парти, дори най-циничния човек ще бъде спечелен от този филм. Това е една от малкото ленти, свързана с празниците, която не е съсредоточена около Коледа и като такава е перфектният вариант за тези, които обичат зимните месеци, но се чувстват изморени от суетата на празниците. Може да му се насладите по всяко време на годината, но сцената, в която приятелите се разхождат сред блясъка на есенните цветове в Сентрал Парк, ще ви пренесе направо в есента и ще разтопи и най-студените зимни сърца.

  1. Вади ножовете

Точно когато изглеждаше, че уютните мистерии за убийства са мъртви, Райън Джонсън се притече на помощ с типичния герой в стил Агата Кристи за 21-ви век. Когато успешен писател умира при мистериозни обстоятелства в дворцовото си имение, ордата му от жадни за пари потомци стават главните заподозрени, а ексцентричен детектив е поел случая.

Със звезден актьорски състав, включващ Ана де Армас, Кристофър Плъмър, Джейми Лий Къртис, Лейкит Станфийлд и Майкъл Шанън, лентата е завладямаща. Централното представяне на Даниел Крейг като въпросния детектив е възхитително анти-Бонд, благодарение до голяма степен на необичайния южняшки акцент, призрачното имение, есенната обстановка и интересните персонажи превръщат Вади ножовете в една от най-уютните мистерии за убийство, излизали на екраните в последно време.

  1. Имате поща

Том Ханкс и Мег Райън демонстрираха романтичната си химия в „Безсъници в Сиатъл“ на Нора Ефрон през 1993 г. и повторното им събиране за сценариста/режисьора „Имате поща“ пет години по-късно си заслужаваше чакането. Базиран на филма от 1940 г. „Магазинът зад ъгъла“, който е адаптация на унгарска пиеса, той се съсредоточава върху връзката между Катлийн (Райън), собственик на бореща се независима книжарница в горния западен район на Манхатън, и Джо (Ханкс), наследник на национална верига от книжарници. Те се срещат в анонимна интернет чат стая, където си пишат под псевдоними и се влюбват.

В реалния свят те са професионални съперници, които изразяват пренебрежението си към бизнеса на другия. Той омаловажава скромния й магазин, докато тя го обвинява, че унищожава малкия бизнес. Излишно е да казваме, че след като осъзнаят, че техният онлайн романтичен интерес и професионалният им враг са едно и също, нещата се усложняват. Имаш поща е любовно писмо не само към книгите, но и към най-романтичното време от годината. „Не обичаш ли просто Ню Йорк през есента?“, пита Джо Катлийн по имейл, преди да разберат самоличността си. Това е вид уютна, остроумна романтика, която е идеална за гледане през есента и зимата.

  1. Падингтън

Екшън филмите на живо за антропоморфизирани животни не винаги успяват, но екипът зад  Падингтън от 2014 г. надмина очакванията. Базиран на любимата детска история, филмът проследява лудото по мармалад мече, което пътува от перуанската пустош до Лондон. Там то научава няколко урока за живота в града и е приет от семейство Браун. Пълна с ексцентрични герои, ярка цветова палитра и сладък глас на Бен Уишоу като Падингтън, тази адаптация не е просто страхотен детски филм, а страхотен филм. Поддържащият актьорски състав включва британски актьорски величия – от  Хю Боневил до Сали Хокинс. Никол Кидман пък играе лагерна злодейка в традицията на Круела де Вюл.

Падингтън е един от онези филми, които можете да гледате отново и отново и всеки път да оставате възхитени. Идеален е за мразовитите месеци, когато дните са по-къси и предпочитате да прекарате вечерта свити на дивана, отколкото на парти. За щастие на феновете на Падингтън, продължението е дори по-добро от първия филм. С добавянето на зъл театрален актьор, изигран от Хю Грант и затворническия готвач на Брендън Глийсън, това е идеалното продължение. Направете си сандвич с мармалад и си пуснете и двете серии, ще останете очаровани.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *