Утре отбелязваме 146 години от Освобождението на Пловдив

Утре отбелязваме 146 години от Освобождението на Пловдив

Утре – 16 януари 2024 год., в 11.00 часа с поклонение пред паметника на Душо Хаджидеков в Цар Симеоновата градина, ще се състои тържествено отбелязване на 146-тата годишнина от Освобождението на Пловдив от османско владичество.

Събитието се организира традиционно от Община Пловдив като част от Културния календар на града. Мястото на провеждане тази година е променено заради ремонта на Дондуковата градина, където е ситуиран паметника на Капитан Бураго.

В навечерието на Освобождението на 4 януари (стар стил) – 16 януари (нов стил) 1878 г., башибозуците бягайки от Пловдив извеждат от затвора „Ташкапия“ и зверски разсичат 123-ма българи в близост до воденицата в местността Остромила. Един от тях е и Душо Хаджидеков – заслужил деец на революцията, пламенен родолюбец,  дарител за народна просвета, съратник на Левски, участник в Априлското въстание.

Слово по повод 146 години от Освобождението на Пловдив ще произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Пловдив. Водещ ще е Троян Гогов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

Военната церемония включва полагане на венци и цветя. В нея ще вземат участие Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“, официални лица, политически и обществени организации, медии и граждани.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *