Украйна потопи руски десантен кораб в Черно море (ВИДЕО)

Украйна потопи руски десантен кораб в Черно море (ВИДЕО)

Украински дронове атакуваха голям руски десантен кораб в Черно море. Това съобщават украинските медии, като се позовават на военното командване. По тяхна информация уцеленият кораб е „Цезар Куников“ край бреговете на Крим.

Украинското военно разузнаване разпространие видео от ударите по кораба, които са извършение с воден дрон „Магура“. „Успешната мисия е изпълнена от специалните сили или т.нар. „Група 13“ на отбранителното разузнаване на Украйна. Специалната операция е стана възможна с подкрепата на платформата United24- инициатива на президента Зеленски за събиране на средства за модернизацията на армията.

В ранните часове на деня източна Украйна отново беше подложена на руски ракетни удари. Местните власти съобщават за поразена болница в Селидово, където се е наложило да бъдат евакуирани 100 пациенти. Има загинали и ранени.

Корабът „Цезар Куников“

„Сестринският кораб“ на „Цезар Куников“ – „Новочеркаск“, беше напълно унищожен от украински ракетен удар през декември 2023 г., докато бе на котва във Феодосия в окупирания Крим. „Новочеркаск“ и „Цезар Куников“ са средно големи кораби с дължина почти 113 метра, предназначени за десанти. Те могат да превозват бронирани машини, според военния информационен лист на САЩ, цитиран от CNN. Корабите имат екипаж от около 87 души и могат да приемат почти 240 души персонал. И двата плавателни съда преди това бяха повредени от украински атаки в пристанищния град Бердянск през март 2022 г.

От началото на пълномащабната инвазия Украйна многократно нанася удари по Черноморския флот на Русия. Флагманът на флота – крайцерът „Москва“ – беше потопен през април 2022 г. Освен това имаше опустошителна ракетна атака срещу щаба на флота в окупирания Крим, при която според съобщенията са загинали над 30 офицери.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *