Ученици от НУ „П. Р. Славейков“ отбелязаха Деня на Земята (СНИМКИ)

Ученици от НУ „П. Р. Славейков“ отбелязаха Деня на Земята (СНИМКИ)

Експерти от Дирекция „Опазване на околната среда“ при Община Пловдив и „Булекопак“ АД, посетиха една от зелените класни стаи в Пловдив, обособени по проект на МОСВ. Домакини бяха третокласниците от НУ „П. Р. Славейков“, които пожелаха да отбележат Деня на Земята на открито.

Еколозите проведоха открит урок на тема „Разделното събиране и рециклиране на отпадъците“ и показаха на децата как това може да бъде съчетано с грижата за Земята и животните.

Урокът протече под формата на приятно поднесена теория, забавна игра на асоциации и викторина, в която децата активно се включиха и демонстрираха любопитни енциклопедични извънкласни познания за планетата Земя, за процесите, с които я увреждаме, както и за многобройните начини, с които всеки от нас може да допринесе за нейното опазване и възстановяване.Ученици от НУ „П. Р. Славейков“ отбелязаха Деня на Земята (СНИМКИ)

Третокласниците веднага показаха какво са научили за цветните контейнери, как предварително да подготвят отпадъка и къде трябва да се изхвърлят различните видове отпадъци – пластмасови, хартиени и опаковъчни материали.

За учениците бе интересно да узнаят как една обикновена кутийка от сокче се превръща от лъскава търговска опаковка в отпадък, който може да се използва като ресурс за производство на съвсем нов продукт. Петдесет малчугани осъзнаха своята важна роля в този процес и си обещаха никога да не забравят колко много се нуждае Земята от нашата ежедневна грижа и любов. Преди края на открития урок на децата бе демонстрирана и временно позиционираната в двора на училището вендинг машина „Грижа за животните“.Ученици от НУ „П. Р. Славейков“ отбелязаха Деня на Земята (СНИМКИ)

Всеки от малчуганите с домашен любимец куче изхвърли в машината празна пластмасова бутилка, а т.нар. „кучемат“ се „отблагодари“ с доза гранулирана храна, с която детето да зарадва кучето си или квартално бездомниче. Възхитени от възможността да комбинират разделното събиране на отпадъци с грижата за животните, децата пожелаха вендинг машината да погостува при тях и в следващите няколко дни.

В края на урока те отправиха своите „цветни“ послания към връстниците си по целия свят:

„Децата срещу пластмасата!“

„Обичаме животните!“

За усърдието си учениците получиха индивидуални награди, предоставени от „Булекопак“ АД и „Ойл рециклейшън“ АД, с които ще могат да поддържат и надграждат познанията си и ще ги споделят със своите приятели и семействата.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *