Тридневна винена фиеста очаква посетителите на Стария град в Пловдив

Тридневна винена фиеста очаква посетителите на Стария град в Пловдив

„Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се проведе на 10, 11 и 12 май. Общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се проведе в 3 дни – петък, събота и неделя и ще бъде прекрасно допълнение на празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък – 10 май, традиционно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. Стефан Стамболов, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл „Тракия“. С музика и танци шествието ще достигне до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на официалното откриване. За първа година то ще се проведе на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 1 пред Туристическия информационен център до Хисар капия в Стария град и храм „Св. св. Константин и Елена“.

В 14 ч. организаторите и официалните лица ще приветстват участници и присъстващите гости, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Това стана ясно по време на провелата се днес пресконференция в ДК „Борис Христов“, която традиционно предшества всяко издание на дефилето. В нея участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, председателят на УС на „Съвет по туризъм – Пловдив“ и председател на УС на „Тракийски туристически район“ – инж. Любозар Фратев и доц. д-р инж. Христо Спасов – зам.-ректор, ръководител на катедра „Технология на виното и пивото“ и председател на Общото събрание в УХТ.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

На 10 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме продукти са: Галерия „Енчо Пиронков”, Къща „Нишанян“ /нова локация/, Резиденция „Тракарт“, Къща „Бирдас“, Аптека „Хипократ“, Експозиция „Георги Божилов – Слона”, Галерия „Златю Бояджиев”, Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща „Хиндлиян“ /нова локация/, Къща „Георгиади”, Къща „Недкович“, Къщата на Иван Черноземски,  „Данчовата къща“ и Хотел „Бел Вил“.

Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкусаДегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон е равен на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив. Промоционални дегустационни комплекти ще се предлагат в grabo.bg до 8 май.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“.

            Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”. Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

Посетителите, вино и гурме любителите, също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в дигитална анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен в печатния каталог, който ще се раздава по време на Дефилето.

ФЕСТИВАЛНА   ПРОГРАМА

10 май /петък/

13:0– Дионисиево шествие съпроводено от фолклорен ансамбъл „Тракия“ –
пл. Стефан Стамболов

14:00  Официално откриване на десетото издание на Дефиле Вино и гурме” –
ул. „Доктор Стоян Чомаков 1 /площадът пред Туристически информационен център и църквата „Св. Св. Константин и Елена/“;

14:15  Начало на дегустациите в Стария град

17:00 – Представяне на книгата „Виното между живота и смъртта“  и разговор на чаша вино с автора Пламен Димитров – Къща „Иван Черноземски“.

19:00  Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

19:00 – Арт работилница на чаша вино „Направи си сам фантастична градина от скуленти“ – Регионален Природонаучен музей Пловдив.

19:00 – „Игри и вино за необвързани“ – Капана ул. „Алцеко“ 14

 

11 май /събота/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град

12:00 – Играй с нас „Винословица“ – индивидуална или отборна игра с награди / –
Галерия Енчо Пиронков;

15:00 –  Фолклорно изпълнение на Бистришките баби и техните внучки – Къща „Иван Черноземски“ /ул. „Цанко Лавренов“ № 5/.

19:00 – Край на дегустациите в Стария град

*Очаквайте през целия ден в различните локации талантливите момичета от „Девическа хорова формация Евмолпея“.

 

12 май /неделя/

11:00 – Начало на дегустациите в Стария град

12:00  Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. „Цанко Лавренов“ № 5/.

14:00 – „Малките неща“ – Литературно соаре с Паулина и Виделина. По стихове на големия поет Валери Петров. Музикално-поетично послание за  малките удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикален съпровод Никола Николов – виолончело. Хотел Бел Вил /ул. „Петко Р. Славейков“ 24, – Хотел „Бел Вил“ /ул. „Петко Р. Славейков“ 24/

16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор – Лапидариум, пл. „Атанас Кръстев“;

10, 11 и 12 май – Включи се в градска игра „Изпитанията на Дионис“

Впуснете се в градско предизвикателство – помогнете на Дионис да възвърне сетивата си и да се наслади на “Дефиле Вино и гурме”! Очакват ви 9-те изпитания за остроумие, изобретателност и находчивост. Разкривайте улики, решавайте загадки и преодолявайте препятствия, докато научавате за богатата история и култура на Пловдив, Стария град и виното. С всяко завършено изпитание Дионис се приближава все повече до развалянето на проклятието и възвръщането на сетивата си. Ще успеете ли да стигнете до края? Всеки стигнал до края ще получи комплимент – 4 жетона за дегустация, а най-бързите 3 отбора в нашето класиране

18:00  Край на дегустациите в Стария град

Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище „Пловдив“, „Михалково“ АД, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Бистришките баби, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *