Собственикът на фирмата, разработваща системата за известяване: Наш служител е сбъркал бутона

Собственикът на фирмата, разработваща системата за известяване: Наш служител е сбъркал бутона

„Реално погледнато колегата е натиснал грешния бутон, който е за реални клетки за мобилната мрежа на мобилния оператор, а не тези, които са за тестови цели. По този начин се получи гафа с известяването“. Това обясни пред bTV собственикът на системния интегратор ДЗЗД „Сискод“, отговорен за изпратените съобщения чрез системата BG-ALERT Николай Симеонов. По думите му отговорният служител ще бъде наказан с административна санкция.

Иначе в сряда вечерта загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много българи. Някои хора споделиха, че при получаването му се е чул силен стряскащ звук, приличащ на аларма. При повечето потребители съобщението било с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои има сигнал от президента. В известието пише също „test test“, което означава, че системата се тества. Съобщението препраща към сайта bg-alert.bg.

ОЩЕ: След стреса: Вижте кога ще има официални тестове на системата за ранно предупреждение

В някои квартали на София хора панически излязоха от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители сподлиха, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили. „Тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител“, уточниха от Вътрешното министерство. Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация, съобщава БНТ.

За bTV директорът на ГД „Пожарна безопасност“ главен комисар Александър Джартов каза, че системата за предупреждение официално ще започне да се тества от следващата седмица. Предупредителната система за населението се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. В отговор на запитвания от граждани и представители на медиите, президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *