След победата на крайната десница: Макрон разпусна парламента, Франция отива на избори

След победата на крайната десница: Макрон разпусна парламента, Франция отива на избори

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска френския парламент, предадоха световните агенции. Той свиква избори на 30 юни. Втори тур ще се проведе на 7 юли, пише изданието Le Monde. По-рано стана ясно, че крайната десницата на Марин Льо Пен категорично печели Европейските избори, предаде bTV.

„Не мога да се държа така, сякаш нищо не се е случило. Към ситуацията се добавя и треска, обхванала обществения и парламентарен дебат у нас през последните години. Ето защо, след като проведох консултациите, предвидени в член 12 от нашата конституция, реших отново да ви дам избор за нашето парламентарно бъдеще чрез гласуване“, добави той. „След малко ще подпиша указа за свикване на законодателните избори, които ще се проведат на 30 юни за първия тур и на 7 юли за втория“, добави Еманюел Макрон.

„Възходът на националистите, на демагозите, е опасност за нашата нация, но също така и за нашата Европа, за мястото на Франция в Европа и в света. Имам доверие в нашата демокрация. Нека суверенният народ си каже думата“, заяви още Макрон в обръщението си. Той призна, че резултатите на неговата партия не са добри.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *