След намесата на Димитър Колев: Река Първенецка отново е пълноводна (СНИМКИ и ВИДЕО)

След намесата на Димитър Колев: Река Първенецка отново е пълноводна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Река Първенецка отново е пълна с вода. Това съобщи заместник-кметът на район „Западен“ Димитър Караилиев. Припомняме ви, че миналата седмица се оказа, че коритото й е изцяло пресъхнало, но след намесата на кмета Димитър Колев, който сигнализира областния управител, днес реката възвърна нормалния си облик.

„Скъпи приятели и съкварталци, радостен съм да ви съобщя, че от вчера в реката отново тече вода, както си бяхме поставили за цел! След като с кмета на района г-н Димитър Колев незабавно сезирахме областния управител и „Напоителни системи“, резултатът не закъсня!“, написа на профила си в социалните мрежи Димитър Караилиев.След намесата на Димитър Колев: Река Първенецка отново е пълноводна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Припомняме, че също миналата седмица бе възстановен и опожареният въжен мост над река “Първенецка”. С помощта на отдел Строително ремонтни дейности на спортната инфраструктура към ОП “Жилфонд” са подменени изцяло изгорелите и компрометирани носещи греди и дъсчената настилка, след това бяха импрегнирани, за да се увеличи животът им и намали негативното влияние от атмосферните условия върху дървения материал. Прегледани и поправени са и металните носещи елементи и въжета, които след това са пребоядисани, съобщи заместник-кметът на район „Западен“ Димитър Караилиев.

Река Първенецка или Дерменка, както е известна, извира на 1816 метра надморска височина, на 500 м западно от връх Модър в Западните Родопи под името Рибеново дере. Тече в посока север-североизток в дълбока, гъсто залесена долина. След ДГС „Тъмръш“ (на мястото на заличеното село Тъмръш) се нарича Тъмръшка река. След устието на най-големия си приток Лилковска (Дормушевска) река навлиза в много дълбок и красив каньон. Преди село Храбрино излиза от каньона, а при село Първенец навлиза в Горнотракийската низина, където коритото ѝ е коригирано с водозащитни диги. Влива се отдясно в река Марица, в западната част на Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *