Шпионски игри: Неразказаната история на войната в Украйна

Шпионски игри: Неразказаната история на войната в Украйна

Повече от десетилетие Съединените щати поддържат тайно разузнавателно партньорство с Украйна, което сега е от критична важност и за двете страни в противодействието на Русия. За това пише в свое разследване New York Times.

Изданието разказва за таен подземен бункер, построен, за да замени разрушения команден център няколко месеца след руската инвазия, който е „тайният нервен център на украинската армия“.

Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и разрушена, а нейният команден център е изгоряла обвивка, жертва на руски ракетен обстрел в началото на войната.

Но това е над земята.

Недалеч, дискретен проход се спуска към подземен бункер, където екипи от украински войници проследяват руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един екран червена линия следва маршрута на дрон, преминаващ през руската противовъздушна отбрана от точка в централна Украйна до цел в руския град Ростов.

Подземният бункер, построен, за да замени разрушения команден център в месеците след инвазията на Русия, е таен нервен център на украинската армия.

Има и още една тайна: базата е почти изцяло финансирана и частично оборудвана от ЦРУ „Сто и десет процента“, казва в интервю в базата генерал Сергий Дворецки, висш командир на разузнаването.

Сега, навлизайки в третата година от войната, отнела стотици хиляди животи, разузнавателното партньорство между Вашингтон и Киев е основната опора на способността на Украйна да се защитава. ЦРУ и други американски разузнавателни агенции предоставят разузнавателна информация за насочени ракетни удари, проследяват движенията на руските войски и подпомагат шпионските мрежи.

Но партньорството не е само военновременна случка, нито Украйна е единственият бенефициент. То пусна корени преди десетилетие, събирайки се при трима много различни президенти на САЩ, тласнати напред от ключови личности, които често поемаха дръзки рискове. Сътрудничеството превърна Украйна, чиито разузнавателни агенции дълго време се смятаха за напълно компрометирани от Русия, в един от най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес.

Пунктът за подслушване в украинската гора е част от поддържана от ЦРУ мрежа от шпионски бази, изградена през последните осем години, която включва 12 секретни места по руската граница. Преди войната украинците се доказаха на американците, като събраха прихващания, които помогнаха да се докаже участието на Русия в свалянето през 2014 г. на търговския самолет – полет 17 на Malaysia Airlines. Украинците също така помогнаха на американците да преследват руските агенти, които се намесиха в САЩ през 2016 г. президентски избори.

Около 2016 г. ЦРУ започна да обучава елитни украински командоси – известни като Отделение 2245 – които заловиха руски дронове и комуникационно оборудване, така че техниците на ЦРУ да могат да ги проектират и да разбият системите за криптиране на Москва. Офицер в това звено беше Кирило Буданов, сега генерал, ръководещ военното разузнаване на Украйна.

И ЦРУ също така помогна за обучението на ново поколение украински шпиони, които действаха в Русия, в цяла Европа и в Куба и други места, където руснаците имат голямо присъствие.

Връзката е толкова силна, че служителите на ЦРУ останаха на отдалечено място в Западна Украйна, когато администрацията на Байдън евакуира американския персонал в седмиците преди Русия да нахлуе през февруари 2022 г. По време на инвазията служителите предадоха критична разузнавателна информация, включително къде Русия планира удари и какви оръжейни системи биха използвали. „Без тях нямаше да има начин да се противопоставим на руснаците или да ги победим“, каза Иван Баканов, който тогава беше ръководител на вътрешното разузнаване на Украйна, СБУ.

В повече от 200 интервюта настоящи и бивши служители в Украйна, Съединените щати и Европа описаха партньорство, което почти се разпадна поради взаимно недоверие, преди да се разшири постоянно, превръщайки Украйна в център за събиране на разузнавателна информация, който прихвана повече руски комуникации, отколкото станцията на ЦРУ в Киев можеше да се справи. Много от служителите говориха при условие за анонимност, за да обсъдят разузнавателна информация и въпроси от чувствителна дипломация.

Сега тези разузнавателни мрежи са по-важни от всякога, тъй като Русия е в офанзива, а Украйна е по-зависима от саботажи и ракетни удари с голям обсег, които изискват шпиони далеч зад вражеските линии. И те са все по-застрашени: ако републиканците в Конгреса прекратят военното финансиране на Киев, ЦРУ може да се наложи да намали мащаба на действията си. За да се опита да успокои украинските лидери, Уилям Дж. Бърнс, директор на ЦРУ, направи тайно посещение в Украйна миналия четвъртък – 10-ото му посещение след инвазията.

От самото начало общият противник – президентът на Русия Владимир В. Путин, обедини ЦРУ и неговите украински партньори. Обсебен от „загубата“ на Украйна от Запада, Путин редовно се намесваше в политическата система на страната, подбирайки лично лидери, за които вярваше, че ще задържат Киев в орбитата на Москва, но всеки път се оказваше обратен ефект, изкарвайки протестиращи по улиците. Путин отдавна обвинява западните разузнавателни агенции за манипулирането на Киев и посяването на антируските настроения в Украйна.

Към края на 2021 г., според високопоставен европейски служител, Путин обмислял дали да започне своята пълномащабна инвазия, когато се срещнал с ръководителя на една от основните руски шпионски служби, който му казал, че ЦРУ, заедно с британските MI6, контролират Украйна и я превръщат в плацдарм за операции срещу Москва.

Но разследването на Times установи, че Путин и неговите съветници са разбрали погрешно тази критична информация. ЦРУ не си бе пробило път в Украйна. Американските служители често не желаели да се ангажират напълно, страхувайки се, че не могат да имат доверие на украинските служители, както и се притеснявали да не провокират Кремъл.

И все пак тесен кръг от служители на украинското разузнаване усърдно ухажваха ЦРУ и постепенно станаха жизненоважни за американците. През 2015 г. генерал Валерий Кондратюк, тогавашен ръководител на военното разузнаване на Украйна, пристига на среща със заместник-началника на ЦРУ и без предупреждение предава купчина строго секретни файлове.

Този първоначален транш съдържа тайни за Северния руски флот, включително подробна информация за най-новите проекти на руски атомни подводници. Не след дълго екипи от служители на ЦРУ започват редовно да напускат кабинета му с раници, пълни с документи. „Разбрахме, че трябва да създадем условия на доверие“, каза генерал Кондратюк.

Със задълбочаването на партньорството след 2016 г. украинците станаха нетърпеливи към това, което смятаха за ненужна предпазливост на Вашингтон, и започнаха да организират убийства и други смъртоносни операции, които нарушиха условията, с които Белият дом смяташе, че украинците са се съгласили. Вбесени, служители във Вашингтон заплашиха да спрат подкрепата, но така и не го направиха.

„Отношенията ставаха все по-силни и по-силни, защото и двете страни видяха стойност в това, а посолството на САЩ в Киев – нашата станция там, стана най-добрият източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия“, казва за New York Times бивш високопоставен американски служител.

Това е неразказаната история за това как се случи всичко.

Предпазливо начало

Партньорството на ЦРУ с Украйна може да бъде проследено до две телефонни обаждания в нощта на 24 февруари 2014 г., осем години преди деня на пълномащабното нахлуване на Русия.

Милиони украинци току-що бяха победили прокремълското правителство на страната, а президентът Виктор Янукович и неговите шефове на шпионажа бяха избягали в Русия. В суматохата едно крехко прозападно правителство бързо пое властта.

Новият правителствен шеф на разузнаването Валентин Наливайченко пристигна в централата на вътрешното разузнаване и намери купчина тлеещи документи в двора. Вътре много от компютрите са били изтрити или са били заразени с руски зловреден софтуер. „Беше празно. Без светлини. Без лидерство. Никой не беше там“, казва Наливайченко в интервю.

Той отива в един от офисите и се обажда на шефа на станцията на ЦРУ и на местния шеф на MI6. Беше близо до полунощ, но той ги извика в сградата, помоли за помощ при възстановяването на агенцията от нулата и предложи тристранно партньорство. „Така започна всичко“, казва Наливайченко.

Ситуацията бързо стана по-опасна. Путин завзе Крим. Неговите агенти подклаждат сепаратистки бунтове, които ще се превърнат във война в източната част на страната. Украйна беше на бойна нога и Наливайченко се обърна към ЦРУ за изображения и други разузнавателни данни, за да помогне за защитата на нейната територия.

С ескалацията на насилието самолет на правителството на САЩ без обозначения кацна на летище в Киев, превозвайки Джон О. Бренан, тогава директор на ЦРУ. Той каза на Наливайченко, че ЦРУ се интересува от развиване на отношения, но само с темпото, което американците смятат за правилно, твърдят американски и украински служители.

За ЦРУ неизвестният въпрос беше колко дълго Наливайченко и прозападното правителство ще съществуват. ЦРУ беше изгоряло преди това в Украйна.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна получи независимост и след това се люлееше между конкуриращи се политически сили: тези, които искаха да останат близо до Москва, и тези, които искаха да се присъединят към Запада. По време на предишен мандат като шеф на разузнаването Наливайченко започна подобно партньорство с ЦРУ, което се разпадна, когато страната се обърна обратно към Русия.

Сега Бренан обясни, че за да отключат помощта на ЦРУ, украинците трябва да докажат, че могат да осигурят разузнавателна информация от стойност за американците. Те също трябваше да прочистят руските шпиони – по това време местната шпионска агенция СБУ, беше инфилтрирана от тях. Примерен случай: руснаците бързо научиха за уж тайното посещение на г-н Бренан. Пропагандните издания на Кремъл публикуваха фотошопирано изображение на директора на ЦРУ, носещ клоунска перука и грим.

Бренан се върна във Вашингтон, където съветниците на президента Барак Обама бяха силно загрижени от провокирането на Москва. Белият дом изработи тайни правила, които вбесиха украинците и които някои в ЦРУ смятаха за спирачка. Така например, се забраняваше на разузнавателните агенции да предоставят каквато и да е подкрепа на Украйна, ако тя доведе до смъртоносни последици.

Резултатът беше деликатен акт на балансиране. ЦРУ трябваше да подсили разузнавателните агенции на Украйна, без да провокира руснаците. Червените линии никога не са били точно ясни, което създава постоянно напрежение в партньорството.

В Киев Наливайченко избра дългогодишен помощник – генерал Кондратюк, за ръководител на контраразузнаването и те създадоха нова паравоенна част, която беше разположена зад вражеските линии, за да провежда операции и да събира разузнавателни данни, които ЦРУ или МИ6 не биха им предоставили. Известно като Пето управление, това звено ще бъде попълнено с офицери, родени след като Украйна получи независимост. „Те нямаха връзка с Русия“, каза генерал Кондратюк. „Те дори не знаеха какво е Съветският съюз“, допълва той.

Същото лято полет 17 на Malaysia Airlines, летящ от Амстердам до Куала Лумпур, се взриви във въздуха и се разби в източна Украйна, убивайки близо 300 пътници и екипаж. Пето управление извади телефонни прихващания и други разузнавателни данни в рамките на часове след катастрофата, които бързо хвърлиха отговорността на подкрепяните от Русия сепаратисти.

ЦРУ беше впечатлено и пое първия си смислен ангажимент, като предостави сигурно комуникационно оборудване и специализирано обучение на членовете на Пето управление и две други елитни звена. „Украинците искаха риба и ние, поради политически причини, не можахме да доставим тази риба“, каза бивш американски служител, имайки предвид разузнавателни данни, които биха могли да им помогнат да се бият с руснаците. „Но ние бяхме щастливи да ги научим как да ловят риба и да им доставим оборудване за риболов с муха“, допълни той.

„Таен Дядо Коледа“

През лятото на 2015 г. президентът на Украйна Петро Порошенко разтърси вътрешната служба и постави свой съюзник на мястото на Наливайченко, довереният партньор на ЦРУ. Но промяната създаде възможност другаде.

При преустройството генерал Кондратюк беше назначен за ръководител на военното разузнаване на страната, известно като HUR, където години по-рано той беше започнал кариерата си. Това би бил ранен пример за това как личните връзки, повече от промените в политиката, биха задълбочили намесата на ЦРУ в Украйна.

За разлика от местната агенция, HUR имаше правомощията да събира разузнавателна информация извън страната, включително в Русия. Но американците не виждаха голяма стойност в култивирането на агенцията, защото тя не произвеждаше никаква ценна разузнавателна информация за руснаците – и защото беше смятана за бастион на руски симпатизанти.

Опитвайки се да изгради доверие, генерал Кондратюк организира среща с американския си колега от Разузнавателната агенция на отбраната и предаде купчина секретни руски документи. Но висшите служители на DIA бяха подозрителни и обезсърчаваха изграждането на по-тесни връзки. Така генералът трябваше да намери по-охотен партньор.

Месеци по-рано, докато все още беше във вътрешната агенция, генерал Кондратюк посети централата на ЦРУ в Лангли, Вирджиния. На тези срещи той се срещна с офицер от ЦРУ с весело поведение и гъста брада, който беше избран да стане следващият началник на станция в Киев.

След дълъг ден на срещи, ЦРУ заведе генерал Кондратюк на хокеен мач на Вашингтон Кепиталс, където той и идващият началник на станцията седяха в луксозна ложа и шумно освиркваха Алекс Овечкин, звездата на отбора от Русия. Началникът на станцията още не беше пристигнал, когато генерал Кондратюк предаде на ЦРУ секретните документи за руския флот. „Там, откъдето идват, има още “, обеща той и документите бяха изпратени на анализатори в Лангли. Анализаторите заключиха, че документите са автентични и след пристигането на началника на станцията в Киев, ЦРУ стана основният партньор на генерал Кондратюк.

Генерал Кондратюк знаеше, че има нужда от ЦРУ, за да укрепи собствената си агенция. ЦРУ пък смяташе, че генералът също може да помогне на Лангли. Тя се бореше да вербува шпиони в Русия, защото служителите й бяха под строго наблюдение.

„За един руснак да позволи да бъде вербуван от американец означава да извърши абсолютното, крайно предателство“, каза генерал Кондратюк. „Но за да бъде вербуван руснак от украинец, това са просто приятели, които говорят на бира“, допълва той.

Новият началник на станцията започна редовно да посещава генерал Кондратюк, чийто кабинет беше украсен с аквариум, където жълти и сини риби – националните цветове на Украйна – плуваха в кръг около модел на потънала руска подводница. Двамата мъже се сближиха, което допринесе за отношенията между двете агенции и украинците дадоха на новия началник на станцията галено прозвище: Дядо Коледа.

През януари 2016 г. генерал Кондратюк отлетя за Вашингтон за срещи в Скатъргуд, имение в кампуса на ЦРУ във Вирджиния, където агенцията често приема гостуващи високопоставени лица. Агенцията се съгласи да помогне на HUR да се модернизира и да подобри способността му да прихваща руски военни комуникации. В замяна генерал Кондратюк се съгласи да сподели цялата необработена разузнавателна информация с американците. Сега партньорството беше истинско.

Операция „Златна рибка“

Днес тесният път, водещ до секретната база, е ограден от минни полета, засети като отбранителна линия в седмиците след инвазията на Русия. Руските ракети, които удариха базата, изглежда я затвориха, но само седмици по-късно украинците се върнаха.

С пари и оборудване, осигурени от ЦРУ, екипажи под командването на генерал Дворецки започват да възстановяват, но под земята. За да избегнат откриването, те работеха само през нощта и когато руските шпионски сателити не бяха над тях. Работниците също паркираха колите си на разстояние от строителната площадка.

В бункера генерал Дворецки посочи комуникационно оборудване и големи компютърни сървъри, някои от които са финансирани от ЦРУ. Той каза, че неговите екипи използват базата, за да проникнат в защитените комуникационни мрежи на руската армия. „Това е нещото, което прониква в сателити и декодира тайни разговори“, каза генерал Дворецки на журналист от Times по време на обиколка, добавяйки, че те хакват и шпионски сателити от Китай и Беларус.

Друг офицер постави две наскоро направени карти на масата като доказателство за това как Украйна проследява руската дейност по света. Първата показа надземните маршрути на руски шпионски спътници, пътуващи над централна Украйна. Вторият показа как руските шпионски сателити преминават над стратегически военни инсталации – включително съоръжение за ядрени оръжия, в източните и централните щати.

ЦРУ започна да изпраща оборудване през 2016 г., след ключовата среща в Скатъргуд, каза генерал Дворецки, предоставяйки криптирани радиостанции и устройства за прихващане на тайни вражески комуникации.

Отвъд базата, ЦРУ също така ръководи програма за обучение, проведена в два европейски града, за да научи украинските служители от разузнаването как убедително да приемат фалшиви самоличности и да крадат тайни в Русия и други страни, които са умели в изкореняването на шпиони. Програмата беше наречена „Операция Златна рибка“, която произлиза от шега за рускоезична златна рибка, която предлага на двама естонци желания в замяна на свободата си. Ключовото беше, че един от естонците удари главата на рибата с камък, обяснявайки, че не може да се вярва на нищо, което говори руски.

Офицерите от операция „Златна рибка“ скоро бяха разположени в 12 нови предни оперативни бази, построени по протежение на руската граница. От всяка база, каза генерал Кондратюк, украинските офицери управляват мрежи от агенти, които събират разузнавателна информация в Русия.

Офицери от ЦРУ инсталираха оборудване в базите, за да помогнат за събирането на разузнавателна информация и също така идентифицираха някои от най-квалифицираните украински възпитаници на програмата, работейки с тях, за да се доближат до потенциални руски източници. След това тези възпитаници обучаваха спящи агенти на украинска територия, предназначени да започнат партизански операции в случай на окупация.

Често може да отнеме години на ЦРУ да развие достатъчно доверие в чужда агенция, за да започне да провежда съвместни операции. С украинците бяха необходими по-малко от шест месеца. Новото партньорство започна да произвежда толкова много необработена разузнавателна информация за Русия, че трябваше да бъде изпратена до Лангли за обработка.

Но ЦРУ имаше червени линии. То няма да помогне на украинците да провеждат настъпателни смъртоносни операции. „Направихме разлика между операции за събиране на разузнавателна информация и неща, които могат да доведат до катастрофа“, каза бивш високопоставен американски служител.

„Това е нашата страна“

Това беше условие, което дразнеше украинците. Първо, генерал Кондратюк беше раздразнен, когато американците отказаха да предоставят сателитни изображения от вътрешността на Русия. Скоро след това той поиска помощ от ЦРУ при планирането на тайна мисия за изпращане на командоси на HUR в Русия, за да поставят взривни устройства във влаковите депа, използвани от руската армия. Ако руската армия се опита да завземе повече украинска територия, украинците биха могли да взривят експлозивите, за да забавят руското настъпление.

Когато началникът на станцията информира началниците си, те „изгубиха ума си“, както се изрази един бивш служител. Бренън, директорът на ЦРУ, се обади на генерал Кондратюк, за да се увери, че мисията е отменена и че Украйна спазва червените линии, забраняващи смъртоносни операции.

Генерал Кондратюк отмени мисията, но си взе и друг урок. „Продължихме напред и се научихме да не водим дискусии за тези неща с вашите момчета“, каза той.

В края на същото лято украинските шпиони откриха, че руските сили разполагат атакуващи хеликоптери на летище на окупирания от Русия Кримски полуостров, вероятно за организиране на изненадваща атака. Генерал Кондратюк реши да изпрати екип в Крим, който да заложи експлозиви на летището, за да могат да бъдат взривени, ако Русия започне да атакува.

Този път той не поиска разрешение от ЦРУ. Той се обърна към звено 2245, командосите, които получиха специализирано военно обучение от елитната паравоенна група на ЦРУ, известна като Наземния отдел. Целта на обучението беше да се обучат отбранителни техники, но служителите на ЦРУ разбраха, че без тяхно знание украинците могат да използват същите техники в нападателни смъртоносни операции.

По това време бъдещият ръководител на украинската военна разузнавателна агенция, генерал Буданов, беше изгряваща звезда в поделение 2245. Той беше известен с дръзки операции в тила на врага и имаше дълбоки връзки с ЦРУ. Агенцията го бе обучила и също взе извънредно стъпка от изпращането му за рехабилитация в Националния военен медицински център Уолтър Рийд в Мериленд, след като беше прострелян в дясната ръка по време на боевете в Донбас.

Преоблечени в руски униформи, тогава подп. Полковник Буданов води командоси през тесен залив с надуваеми моторни лодки, кацайки през нощта в Крим. Там обаче ги чакаше елитни руски командоси. Украинците отвърнаха на удара, убивайки няколко руски бойци, включително сина на генерал, преди да се оттеглят към бреговата линия, да се гмурнат в морето и да плуват с часове до контролираната от Украйна територия.

Беше катастрофа. В публично обръщение президентът Путин обвини украинците в заговор за терористична атака и обеща да отмъсти за смъртта на руските бойци. „Няма съмнение, че няма да позволим тези неща да останат безнаказани“, каза той.

Във Вашингтон Белият дом на Обама беше побеснял. Джоузеф Р. Байдън младши, тогава вицепрезидент и защитник на помощта за Украйна, се обади на президента на Украйна, за да се оплаче гневно. „Това причинява огромен проблем“, каза Байдън в разговора, запис от който изтече и бе публикуван онлайн. „Всичко, което ти казвам като приятел, е, че изтъкването на аргументи тук е адски по-трудно сега“, казва още той.

Някои от съветниците на Обама искаха да закрият програмата на ЦРУ, но Бренан ги убеди, че това би било самоунищожително, като се има предвид, че връзката започва да произвежда разузнавателна информация за руснаците, докато ЦРУ разследва руската намеса в изборите. Бренан се свърза по телефона с генерал Кондратюк, за да подчертае отново червените линии.

Генералът беше разстроен. „Това е нашата страна“, отговори той според негов колега. „Това е нашата война и ние трябва да се борим“, категоричен е той. Ответният удар от Вашингтон коства поста на генерал Кондратюк. Но Украйна не отстъпи.

Само ден след като генерал Кондратюк беше отстранен, мистериозна експлозия в окупирания от Русия град Донецк, в източна Украйна, разкъса асансьор, превозващ висш руски сепаратистки командир на име Арсен Павлов, известен с бойното си име Моторола. ЦРУ скоро научава, че убийците са членове на Пето управление, шпионската група, преминала обучение на управлението. Украинското вътрешно разузнаване дори беше раздало възпоменателни лепенки на замесените, всяка от които беше зашита с думата „Lift“, британският термин за асансьор. Отново някои от съветниците на Обама бяха бесни, но те бяха с вързани ръце – президентските избори, изправящи Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън, бяха след само три седмици. И така убийствата продължиха.

Екип от украински агенти постави безпилотен раменен гранатомет в сграда в окупираните територии. Беше точно срещу офиса на бунтовнически командир на име Михаил Толстих, по-известен като Гиви. Използвайки дистанционен спусък, те стреляха в момента, в който Гиви влезе в офиса си, убивайки го, твърдят американски и украински служители.

Войната в сянка сега се разгаряше. Руснаците използваха кола бомба, за да убият началника на звено 2245, елитните украински командоси. Командирът, полковник Максим Шаповал, е бил на път за среща със служители на ЦРУ в Киев, когато колата му е избухнала.

На погребението на полковника посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович стоеше в траур до шефа на станцията на ЦРУ. По-късно служители на ЦРУ и техните украински колеги вдигнаха тост за полковник Шаповал с чаши уиски. „За всички нас това беше удар“, каза генерал Кондратюк.

На пръсти около Тръмп

Избирането на Тръмп през ноември 2016 г. изправи на нокти украинците и техните партньори от ЦРУ. Тръмп похвали Путин и отхвърли ролята на Русия в намесата в изборите. Той беше подозрителен към Украйна и по-късно се опита да окаже натиск върху нейния президент Володимир Зеленски да разследва неговия съперник от Демократическата партия Джо Байдън, което доведе до първия опит за импийчмънт на Тръмп.

Но каквото и да казваше и правеше Тръмп, администрацията му често вървеше в другата посока. Това е така, защото той постави ястреби на ключови позиции, сред които Майк Помпео като директор на ЦРУ и Джон Болтън като съветник по националната сигурност. Те посетиха Киев, за да подчертаят пълната си подкрепа за тайното партньорство, което се разшири и включваше по-специализирани програми за обучение и изграждането на допълнителни секретни бази.

Базата в гората се разрасна с нов команден център и казарми и набъбна от 80 на 800 офицери от украинското разузнаване. Предотвратяването на намеса на Русия в бъдещи избори в САЩ беше основен приоритет на ЦРУ през този период и украински и американски офицери от разузнаването обединиха сили, за да изследват компютърните системи на руските разузнавателни агенции, за да идентифицират оперативни работници, опитващи се да манипулират избирателите.

В една съвместна операция екип на HUR подмами офицер от руското военно разузнаване да предостави информация, която позволи на ЦРУ да свърже руското правителство с така наречената хакерска група Fancy Bear, която беше свързана с усилията за намеса в изборите в редица страни.

Генерал Буданов, когото Зеленски избра да ръководи HUR през 2020 г., каза за партньорството: „То само се засили. Растеше систематично. Сътрудничеството се разшири в допълнителни сфери и стана по-мащабно“.

Връзката беше толкова успешна, че ЦРУ искаше да я възпроизведе с други европейски разузнавателни служби, които споделяха фокуса си върху противодействието на Русия. Ръководителят на Руския дом, отделът на ЦРУ, който контролира операциите срещу Русия, организира тайна среща в Хага. Там представители на ЦРУ, британската MI6, HUR, холандската служба (важен съюзник в разузнаването) и други агенции се съгласиха да започнат да обединяват повече от своите разузнавателни данни за Русия. Резултатът беше тайна коалиция срещу Русия – и украинците бяха жизненоважни членове на нея.

Марш към война

През март 2021 г. руските военни започнаха да струпват войски по границата с Украйна. С напредване на времето все повече войски обграждаха страната, въпросът беше дали Путин прави финт или се готви за война.

Този ноември и през следващите седмици ЦРУ и МИ-6 предадоха единно послание на своите украински партньори: Русия се готви за пълномащабна инвазия, за да обезглави правителството и да постави марионетка в Киев, която да изпълнява заповедите на Кремъл.

Американските и британските разузнавателни агенции са имали прихващания, до които украинските разузнавателни агенции не са имали достъп, според американски служители. Новото разузнаване изброява имената на украински служители, които руснаците планират да убият или заловят, както и украинците, които Кремъл се надява да постави на власт.

Президентът Зеленски и някои от неговите висши съветници изглеждаха неубедени, дори след като директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се втурна към Киев през януари 2022 г., за да ги информира.

С наближаването на руската инвазия служители на ЦРУ и MI6 направиха последни посещения в Киев със своите украински колеги. Един от офицерите от Мi6 се разплака пред украинците от притеснение, че руснаците ще ги убият. По настояване на Бърнс, малка група служители на ЦРУ бяха освободени от по-широката евакуация на САЩ и бяха преместени в хотелски комплекс в Западна Украйна. Те не искаха да изоставят партньорите си.

Има ли край на играта?

След като Путин започна инвазията на 24 февруари 2022 г., служителите на ЦРУ в хотела бяха единственото присъствие на правителството на САЩ на място. Всеки ден те се срещаха с украинските си контакти, за да предават информация. Старите ограничения бяха свалени и Белият дом на Байдън упълномощи шпионските агенции да предоставят разузнавателна подкрепа за смъртоносни операции срещу руските сили на украинска земя.

Често брифингите на ЦРУ съдържаха шокиращо конкретни подробности. На 3 март 2022 г. – осмия ден от войната – екипът на ЦРУ направи точен преглед на руските планове за следващите две седмици. Руснаците щяха да отворят хуманитарен коридор от обсадения град Мариупол същия ден и след това да открият огън по украинците, които го използваха.

Руснаците планираха да обкръжат стратегическия пристанищен град Одеса, според ЦРУ, но буря забави атаката и руснаците така и не превзеха града. Тогава, на 10 март, руснаците възнамеряваха да бомбардират шест украински града и вече бяха въвели координати в крилатите ракети за тези удари.

Руснаците също се опитваха да убият висши украински служители, включително и президента Зеленски. Поне в един случай ЦРУ е споделило разузнавателна информация с вътрешната агенция на Украйна, което е помогнало за прекъсването на заговор срещу президента, твърди високопоставен украински служител.

След седмици ЦРУ се завърна в Киев и агенцията изпрати десетки нови служители, за да помогнат на украинците. Високопоставен американски служител каза за значителното присъствие на ЦРУ: „Те дърпат ли спусъка? Не. Помагат ли при насочването? Абсолютно.”

Някои от служителите на ЦРУ бяха изпратени в украински бази. Те прегледаха списъците с потенциални руски цели, които украинците се готвеха да ударят, като сравниха информацията, която украинците имаха, с американското разузнаване, за да се уверят, че е точна.

Преди инвазията ЦРУ и МИ-6 са обучавали украинските си колеги за вербуване на източници и изграждане на тайни и партизански мрежи. В южната област Херсон, която беше окупирана от Русия през първите седмици на войната, тези партизански мрежи се впуснаха в действие, според генерал Кондратюк, като убиха местни колаборационисти и помогнаха на украинските сили да атакуват руски позиции.

През юли 2022 г. украински шпиони са видели руски конвои, които се готвят да преминат през стратегически мост през река Днепър и са уведомили MI6. След това британски и американски разузнавачи бързо сверяват информацията, използвайки сателитни изображения в реално време. MI6 предаде потвърждението и украинските военни откриха огън с ракети, унищожавайки конвоите.

В подземния бункер генерал Дворецки каза, че германска противовъздушна система сега го защитава срещу руски атаки. Система за филтриране на въздуха предпазва от химически оръжия и е налична специална система за захранване, ако електрическата мрежа спре.

Въпросът, който някои офицери от украинското разузнаване сега задават на своите американски колеги – докато републиканците в Камарата на представителите претеглят дали да спрат милиарди долари помощ, е дали ЦРУ ще ги изостави. „Това се случи в Афганистан преди и сега ще се случи в Украйна“, каза високопоставен украински офицер.

Позовавайки се на посещението на Бърнс в Киев миналата седмица, служител на ЦРУ каза: „Ние демонстрирахме ясен ангажимент към Украйна в продължение на много години и това посещение беше още един силен сигнал, че ангажиментът на САЩ ще продължи“.

ЦРУ и HUR са изградили две други секретни бази за прихващане на руски комуникации и в комбинация с 12-те предни оперативни бази, които генерал Кондратюк казва, че все още работят, HUR сега събира и произвежда повече разузнавателна информация, отколкото когато и да било по време на войната – много от които споделя с ЦРУ „Не можете да получите такава информация никъде – освен тук и сега“, каза генерал Дворецки.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *