Съветниците решиха: Паркингът пред "Пълмед" остава (ВИДЕО)

Съветниците решиха: Паркингът пред "Пълмед" остава (ВИДЕО)

С едва 11 гласа „За“, 10 – „Против“ и 20 „Въздържал се“ Общинският съвет на Пловдив не прие предложението на кмета на район „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора с „Булфарма“ за терена пред болница „Пълмед“. Припомняме, че срещу изграждането на паркинг от страна на частното здравно заведение имаше протести, които бяха подкрепени от Стойчева.

Очаквано, за предложението на кмета на „Западен“ гласуваха само от групите на ПП-ДБ и БСП. Точката в общинския съвет премина при бурни и продължителни дебати, в които се чуха и различни въпроси към Стойчева – защо искането за разваляне на договора се прави чак сега, когато съоръжението е на практика вече изградено, както и какви са мотивите – дали на терена да се изгради обществен паркинг или той да бъде използван за бъдещо разширение на Пещерско шосе.

„Около болница „Пълмед“ има огромна, крещяща нужда от паркоместа. В договора с Булфарма няма никакви задължения да предостави на живущите паркоместа. Питам как точно ще се реши проблемът с паркирането в район „Западен“ с този частен паркинг. Втората нужда е разширението на Пещерско шосеСлед завършването на ремонта на „Царевец“ в края на тази година, ние ще имаме две двойни платна и велоалея, които ще се вливат в уличката Пещерско шосе или ефектът „Мария Луиза“ – „Гладстон“ ще се мултиплицира многократно, при все, че Пещерско шосе е входно-изходна артерия на града ни“, зяви от трибуната Тони Стойчева. Тя бе категорична, че при евентуално разваляне на договора, фирмата не може да осъди по никакъв начин общината.

Думата взе и заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов, който бе категоричен, бе разширение на Пещерско шосе трябва да има, но реалният срок то да започне е 3 години. „Преди да започне разширяването на „Пещерско шосе“ трябва да направим продължението на бул. „Свобода“ от ул. „Царевец“ до Гребния канал, защото при една реконструкция към ул. „Рая“ представете си какво ще се случи. В близките 1-2 г. се очаква голям интензитет, след като започнат да се населяват сградите. Тази година сме пуснали процедура за проектиране на бул. „Свобода“, догодина ще проведем процедурите и ще започнем изграждането. Също догодина ще проектираме участъка от „Копривщица“ до „Рая“. Така че след 2 години реално можем да започнем разширение на този участък на „Пещерско шосе“.

Георги Колев от „Съединени за Пловдив“ пък предупреди, че едно разваляне на такъв договор и то след като съоръжението е вече изградено ще отправи много лош сигнал към бъдещи инвеститори. „Много е хубаво някой да изгради нещо и утре общината да му го вземе, за да си го ползва. Утре можем да направим и с друг обект така. Това обаче е лош сигнал към бизнеса, а община Пловдив трябва да е най-стабилният стопански субект на територията на града“, заяви Георги Колев.

Припомняме, че договорът е от 6 ноември 2023 и есключен между Община Пловдив, от една страна като наемодател, и „Булфарма“ ООД, от друга страна като наемател. Според юристите на Общината, ако се прекрати договораза Община Пловдив може да последват съдебни санкции, а и към момента няма основания за разваляне на договора, защото в общината няма входирани жалби от трети лица срещу проекта.

Цялото заседание на общинския съвет може да видите във видеото:

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *