Сърбия е доставила индиректно боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия е доставила индиректно боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия.

Според оценки, споделени с „Файненшъл таймс“, износът на боеприпаси от Сърбия за Украйна чрез трети страни възлиза на около 800 млн. евро – сума, която президентът Александър Вучич посочи като общо взето точна – от пълното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. насам. Той представи ситуацията като бизнес възможност, като настоя, че няма да вземе страна във войната.

„Това е част от нашето икономическо възраждане и е важно за нас. Да, ние изнасяме нашите боеприпаси“, каза той в интервю, цитиран от БНР. „Не можем да изнасяме за Украйна или за Русия… но сме имали много договори с американци, испанци, чехи и други. Какво ще направят с това в крайна сметка, си е тяхна работа.“

„Дори и да знам , това не е моя работа. Моята работа е да обезпечавам факта, че работим законно с нашите боеприпаси, че ги продаваме… Трябва да се грижа за моите хора и това е всичко. Това е всичко, което мога да кажа. Имаме приятели в Киев и в Москва. Това са нашите славянски братя.“

Запитан дали сумата от 800 млн. евро е в правилната „сума“, той каза, че не за една година, а „може би за две или три години, нещо такова“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *