Русия с агресивен тон към България, нарече управляващите "режим"

Русия с агресивен тон към България, нарече управляващите "режим"

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова с остър тон се обърна към България и нарече „режим“ управляващите страната ни. Повод за специалната ѝ позиция, публикувана на 16 май в сайта на МВнР на Руската федерация, е празнуването на 9 май у нас като Ден на Европа, а не като Деня на победата (на СССР над Нацистка Германия).

Захарова: България води политика на „пренаписване на историята“

„Коментирайки ситуацията със съхраняването на паметта за Втората световна война в различните страни, ние неведнъж сме споменавали мощната антифашистка традиция, която се запазва в България – въпреки политиката на пренаписване на историята, провеждана от властите в страната. Това беше потвърдено от мащабните тържества по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации“, гласи позицията на руското МВнР, цитирана от Actualno.

Централните събития под формата на митинги събрали „стотици загрижени граждани“, казва Захарова. Те се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал „Лозенец“ и на паметника на съветския войник Альоша в Пловдив. „С традиционен размах българите взеха участие в множество възпоменателни прояви, обхванали общо около 50 града – „Георгиевска лента“, „Градина на паметта“ (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), „Диктовка на победата“, концерт „Песни на победата“, кинопремиери на руски филми за войната „Праведници“ и „Въздух“, шествие на „Безсмъртния полк“ в градовете Бургас, Варна и Русе“, продължава позицията на Захарова.

„Нови актове на вандализъм“

Говорителката на министър Сергей Лавров изразява „съжаление“, че освен тези събития обаче имало и „нови актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война“. „В навечерието на празника нападатели счупиха плоча с надпис „Вечна памет“ на паметника на съветските и българските подводничари в село Камчия, Варненска област, и заляха с боя списъка с имената на жертвите. През нощта на 12 май е осквернен паметник на съветски войник на масов гроб в парк в Стара Загора“, жалват се от Москва.

„Режимът“ в България опитвал да преформатира Деня на победата

„Очевидно е, че при сегашното ръководство на България е малко вероятно извършителите на тези изстъпления да бъдат наказани. Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да „преформатира“ Деня на победата в „Ден на Европа“ и напълно пренебрегва международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, изразява остра позиция руското МВнР.

Захарова посочва, че „тази линия на властите“ не намирала подкрепа сред „съзнателната част от българското общество“ – явно според нея мнозинство са хората, които подкрепят престъпния режим на издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин, а не тези, които искат да живеят в свободна демокрация.

„Гражданите помнят и оценяват подвига на съветските воини освободители и техните партизани. Конструктивните патриотични сили придобиват все по-голяма популярност в страната. Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, завършва позицията на Захарова, която е в тон с руската пропаганда.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *