Русия настъпва бавно с цената на огромни загуби: Стратегия ли е това?

Русия настъпва бавно с цената на огромни загуби: Стратегия ли е това?

Когато руската армия започна офанзивата си срещу украинския град Авдеевка миналата есен, украинските войски забелязаха промяна в тактиката, тъй като колона след колона на руските сили бяха опустошавани от артилерийски огън.

Руските сили разделиха своите пехотни формирования на по-малки части, за да избегнат обстрела, докато броят на руските въздушни удари се увеличи, за да удари защитата на града. Това беше една от няколкото промени, които руснаците направиха, за да помогнат да обърнат хода на войната след катастрофалната първа година. Но тези промени бяха затъмнени от един ярък факт: руската армия все още беше много по-склонна да поеме големи загуби във войски и оборудване, дори да направи само малки обеди на фронта, пише в свой анализ New York Times.

Руските сили имат различен праг на болка, каза високопоставен западен служител този месец, както и неортодоксален възглед за това, което се смята за приемливо ниво на военни загуби. Стотици хиляди както украински, така и руски войници са били ранени или убити от началото на пълномащабната инвазия на Русия, включително десетки хиляди миналата година в битката за източния град Бахмут. Друг град на юг, Маринка, падна в руски ръце през януари след тежки битки и още повече загуби.

Високата цена за Авдеевка

Авдеевка беше сред „най-скъпите“ що се отнася до човешки загуби. Различните оценки на руските загуби, разпространявани сред военни анализатори, проруски блогъри и украински официални лица, предполагат, че Москва е загубила повече войски, превземайки Авдеевка, отколкото за 10 години битки в Афганистан през 80-те години.

Но броят на жертвите е трудно да се провери – завишен от страната, нанасяща жертви, и омаловажен от страната, която ги понася – оставяйки истинската цена неизвестна. Официалната цифра на съветските убити в Афганистан, около 15 000, се счита за значително занижена. Един виден военен блогър написа, че руснаците са загубили 16 000 войници при Авдеевка, число, което засега остава невъзможно да се потвърди.

„Въпреки тежките загуби на Русия в Авдеевка, те все още имат предимство в жива сила по фронта и могат да продължат атаките в различни посоки“, каза Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика, който е базиран във Филаделфия.

Бавното движение на Русия напред идва в момент, когато европейските нации се стремят да засилят подкрепата си за Украйна и да укрепят собствените си защити срещу потенциална руска агресия. В понеделник НАТО преодоля и последното препятствие за одобряване на членството на Швеция, който се присъедини към Финландия. Така разширяването на военния съюз вече е факт напук на надеждите на руския президент Владимир Путин да разбие единството на неговите противници.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в неделя, че 31 000 украински войници са загинали в битка с Русия. Коментарите му привлякоха внимание колко редки бяха; участниците във войната почти никога не разкриват броя на жертвите. Но повечето западни анализатори и служители казват, че жертвите са много повече.

От началото на инвазията Русия е готова да плати особено висока цена, за да напредне в района на Източна Украйна, известен като Донбас, където е Авдеевка. Части от този традиционно рускоезичен регион са окупирани от проксита на Русия от 2014 г. насам и в оправданието на пълномащабната инвазия Кремъл фалшиво твърди, че защитава своите рускоезични съграждани, казвайки, че те искат да бъдат част от Русия.

Някои военни анализатори казват, че поемането на пълен контрол над Донбас е минимумът, от който руското правителство се нуждае, за да представи нахлуването в Украйна като победа у дома. Това може би обяснява готовността на Москва да поеме огромни загуби, за да постигне незначителен напредък.

Авдеевка е както стратегически, така и символичен град за руската военна пропаганда поради близостта си до Донецк, най-големият град в Донбас, който е под окупация, подкрепяна от Русия от 2014 г. насам. Обезопасяването на Авдеевка ще отдалечи украинската артилерия от града, ще намали цивилните жертви и ще постави под натиск задните захранващи маршрути.

Склонността на Кремъл да изстреля повече снаряди, да събере повече хора и да разчита на много по-големи и боеспособни военновъздушни сили в тази война му позволи постепенно да обърне хода на украинската контраофанзива в Авдеевка. Огромните разходи за ранени и загинали, казват някои анализатори, са били просто страничен продукт от стратегия, която до голяма степен е постигнала целта си, въпреки загубата на хора и оборудване, особено след като западната военна помощ и украинските боеприпаси впоследствие намаляха. Поне засега.

Руската стратегия

Руслан Пухов – руски военен анализатор, близък до отбранителната индустрия, написа миналата седмица, че нападението над Авдеевка е част от по-широка руска стратегия за натиск върху украинските сили по цялата фронтова линия от 600 мили с удари по цялото й протежение, което да нанесе „хиляди рани на врага“.

„Такава стратегия обаче е доста скъпа за руските въоръжени сили от гледна точка на загубит, които могат да доведат до изчерпване на силите им“, пише Пухов в руско списание за текущи събития. „Това от своя страна би могло отново да даде на украинската страна инициативата“, добавя той.

Повечето анализатори обаче дават отрезвяващи оценки за перспективите на Украйна за 2024 г., ако не получи американска помощ. Войната вече навлезе в третата си година, а двете страни се борят да намерят достатъчно хора, за да продължат да се бият със същото ниво на интензивност. Много по-голямото население на Русия – около 144 милиона, което е три пъти повече от това на Украйна, й дава значително предимство в живата сила.

Мащабът на загубите на Русия обаче, отчасти омаловажава тези сметки. Решението на Кремъл да призове 300 000 мъже през септември 2022 г. — първата такава мобилизация от Втората световна война насам, шокира и изнерви нацията, сочат проучвания. Стотици хиляди мъже вече бяха избягали от страната, когато войната започна, заплашвайки да разбие образа на нормалността, култивиран от Путин.

Оттогава правителството се опитва да отложи поредния кръг на мобилизацията възможно най-дълго. Вместо това Кремъл засили финансовите и правните стимули за привличане на осъдени, длъжници, мигранти и други уязвими социални групи на фронта като доброволци. Москва също така започна стриктно да налага предишната облекчена задължителна военна служба за младите мъже.

В публикация, публикувана в приложението за съобщения Telegram на 18 февруари, руски военен блогър, подкрепящ войната, цитира анонимен военен източник, който твърди, че от октомври руските сили са претърпели 16 000 „незаменими“ човешки загуби. Унищожени са били и 300 бронирани превозни средства в нападението срещу Авдеевка. Украинските сили са понесли между 5000 и 7000 невъзстановими човешки загуби в битката, пише блогърът Андрей Морозов. Тези твърдения не могат да бъдат независимо проверени.

Морозов написа, че е решил да публикува загубите в Авдеевка, за да потърси отговорност от руските командири за това, което той представи като ненужно кървава кампания. Той изтри публикацията си два дни по-късно, твърдейки в поредица от последващи публикации, че е бил притиснат да го направи от руски военни командири и кремълски пропагандисти.

В тези публикации Морозов, който се смяташе сред блогърите за доста точен в докладите си, но и емоционално непостоянен, говори също, че мисли да сложи край на живота си. Той бе намерен мъртъв часове по-късно, миналата сряда, съобщи неговият адвокат.

Прогнозите

Руското нахлуване в Украйна навлезе в сравнително предсказуем ритъм: нито една от страните няма капацитета да предприеме масивни атаки, които да пробият вражеските линии и да позволят бърза победа на бойното поле. Вместо това, по-малки единици се придвижват напред, разчитайки до голяма степен на артилерия и дронове, за да завладеят всяко парче земя.

Въпреки загубите им в Авдеевка, американски служители прогнозират, че Русия ще продължи да оказва натиск върху украинските сили в множество части от фронтовата линия, надявайки се, че частите на Киев ще бъдат отслабени. Поражението на бойното поле, заедно със сриващата се увереност в изхода на войната, изострена от неуспеха на Съединените щати да продължат да доставят боеприпаси, може да даде възможност на формациите на Кремъл да се възползват от ситуацията на място.

Руската армия обаче не разполага с резервни сили, които биха могли незабавно да използват отслабената отбрана, създадена от отстъплението от Авдеевка, казаха тези служители. Американските разузнавателни агенции са преценили, че руското военно командване се е надявало да създаде сили, способни на бързи пробиви на фронтовата линия, но планът е бил провален от необходимостта да се подсили отбраната им по време на миналогодишната украинска контраофанзива.

Атакуването на добре укрепени позиции означава, че атакуващата сила е изложена на много по-голям риск: тези войски са изложени на тежки обстрели, а извличането на ранени и мъртви от бойното поле е многократно по-трудно, отколкото за тези в окопите. Украинските войски често са били изумени от количеството мъртви и ранени руски войници, които виждат разпръснати по бойното поле.

Все пак руските войски продължават да прииждат. И тъй като артилерийските боеприпаси са критично малко, украинците са много по-внимателни кога и как да ги използват. Един командир на звено каза, че е поискал огнева подкрепа срещу група руски войници, но му е било отказано: нямало достатъчно руски войски, за да оправдаят удара.

„Не можете наистина да ги спрете“, каза командирът, настоявайки за анонимност от съображения за сигурност. „Докато предните се движат напред, отзад идват още и още“, допълва той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *