Румен Радев: Трябва да мисля не само за мандата, но и кога да има евентуални избори

Румен Радев: Трябва да мисля не само за мандата, но и кога да има евентуални избори

„Август месец не не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито е добре да имаме избори до края на септември. Аз вече не само трябва да се съобразявам кога да връчвам мандати, но и да мисля кога може да са едни евентуални предсрочни избори.“ Това каза президентът Румен Радев след политическата криза, която се създаде след неодобрението на кабинета „Желязков“.

Той заяви, че в най-скоро време ще уведоми как мисли да постъпи с втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Делян Пеевски обяви, че вторият мандат е обречен и ДПС ще върне папката веднага и допълни, че вървим към избори. А след провала на първия мандат, ГЕРБ вече не участва в опити за кабинет, обяви Бойко Борисов.

За срещата на НАТО

Радев коментира и защо няма да участва в срещата на НАТО. „Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци“, каза Радев.

Той добави, че не приема правителството да превръща България „в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа“. „Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари, ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида във Вашингтон, подчерта Радев.

В края на юни президентът отказа да води делегацията във Вашингтон, заради текстове в позицията, свързани с войната в Украйна. По-късно от Министерския съвет обясниха, че в нея няма нищо различно от това, което досега страната ни е заявявала.

Рамковите позиции, които страната ни ще защитава във Вашингтон, са одобрени в сряда от Министерския съвет. Документът е класифициран, което в този случай е нормално, обясниха от пресслужбата на кабинета. Като твърдят, че той отразява националният ни интерес.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *