Река Първенецка пресъхна, Димитър Колев сезира областния управител (СНИМКИ и ВИДЕО)

Река Първенецка пресъхна, Димитър Колев сезира областния управител (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на район „Западен“ Димитър Колев е изпратил сигнал до областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев, с който го уведомява, че река Първенецка, известна още като Дерменка, е напълно пресъхнала. В уведомлението той настоява областният управител да вземе спешни мерки, за да бъде установена причината за липсата на вода.Река Първенецка пресъхна, Димитър Колев сезира областния управител (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Днес получих сигнал, че река Първенецка е напълно пресъхнала. След като се уверих в това на място, сезирах областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев за изясняване на случая и предприемане на своевременни действия. Получих уверение, че компетентните институции ще бъдат сезирани и проблемът ще бъде разрешен, за което благодаря на областния управител за бързата реакция“, написа на профила си във Facebook кметът на район „Западен“.Река Първенецка пресъхна, Димитър Колев сезира областния управител (СНИМКИ и ВИДЕО)

Припомняме, че в сряда стана ясно, че е възстановен опожареният въжен мост над река “Първенецка”. С помощта на отдел Строително ремонтни дейности на спортната инфраструктура към ОП “Жилфонд” са подменени изцяло изгорелите и компрометирани носещи греди и дъсчената настилка, след това бяха импрегнирани, за да се увеличи животът им и намали негативното влияние от атмосферните условия върху дървения материал. Прегледани и поправени са и металните носещи елементи и въжета, които след това са пребоядисани, съобщи заместник-кметът на район „Западен“ Димитър Караилиев.

Река Първенецка или Дерменка, както е известна, извира на 1816 метра надморска височина, на 500 м западно от връх Модър в Западните Родопи под името Рибеново дере. Тече в посока север-североизток в дълбока, гъсто залесена долина. След ДГС „Тъмръш“ (на мястото на заличеното село Тъмръш) се нарича Тъмръшка река. След устието на най-големия си приток Лилковска (Дормушевска) река навлиза в много дълбок и красив каньон. Преди село Храбрино излиза от каньона, а при село Първенец навлиза в Горнотракийската низина, където коритото ѝ е коригирано с водозащитни диги. Влива се отдясно в река Марица, в западната част на Пловдив.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *