Регистрираха първи случай на денга в България

Регистрираха първи случай на денга в България

От началото на годината у нас има регистриран един случай на денга. Това показва справката на Националния център за заразни и паразитни болести, предаде dariknews.bg.

Случаят е бил потвърден през последната седмица на месец януари 2024 г. През миналата година в България не е имало денга.

Предупреждение за Аржентина

Снощи ситуационният център на Министерството на външните работи обяви, че препоръчва на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се брой на случаите на болестта денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес през последните седмици. Препоръчва се използването на репелент срещу комари, също така да и да не бъдат оставяни съдове, пълни с вода за дълго време.

Очаква сe случаите да продължат да растат поради обилните валежи в тези райони. Обявен е оранжев код за бури и градушки в Буенос Айрес и в още 10 провинции в страната. При необходимост се препоръчва ваксинация срещу вируса, съобщават от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Аржентина да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Буенос Айрес на следните телефонни номера: +54 11 4781 8644; + 54 11 4786 6273. Сигнали може да се подават и на имейл адрес на посолството: [email protected].

На 1 март тази година Бразилия съобщи, че инфекцията денга се разпространява с необичайно висок темп в страната. През първите два месеца от годината в южноамериканската страна са регистрирани 1 017 278 потвърдени или вероятни случая.

Какво представлява заболяването?

Денгата е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с токсичен синдром, болки в ставите и мускулите, засягане на нервната система, обрив. Заболяването съществува в две форми – ендемична, в тропически и субтропически зони, където боледува местното население и епидемична, когато инфекцията бива пренесена от хора или заразени комари в райони с възприемчиво население, като в тези случаи възникват епидемии. Денга се среща основно в Южна Азия, Китай, Индокитай, Япония, Централна Америка и в някои страни на средиземноморието.

Причинител е вирусът Денга, който не е устойчив във външна среда. Обикновените дезинфекционни средства го унищожават бързо.

Източници на заразата:

– В природните огнища източници са няколко вида маймуни. Циркулацията на вируса се осъществява по схемата маймуна-комар-маймуна.

– При епидемична (градска) Денга източник е болният човек. Вирусът циркулира в кръвта на болния в края на инкубационния период и 3-4 дни от трескавия период. Без комари болният човек не е източник на зараза. Вирусът се предава по схемата болен човек-комар-здрав човек.

Заразяването се осъществява при ухапване от заразен комар. Смята се, че заболяване не може да се получи само при едно ухапване. Комарът след засмукване на кръв е способен да предаде инфекцията след 8-12 дни при температура над 22 градуса. За този период вирусът на денгата се размножава, натрупва се в организма на комара и достига слюнчените жлези. Продължителността на заразителност на комара е до края на неговия живот – около 174 дни. Възприемчивостта на човека е всеобща, а контагиозният индекс-висок. Имунитетът след преболедуване е с продължителност около 18 месеца.

След ухапването от заразен комар вирусите попадат в кръвта, след което се атакуват различни органи и тъкани, особено черния дроб, миокардът, бъбреците и главния мозък. От увредените вътрешни органи вирусът попада отново в кръвта и предизвиква втора температурна вълна. След появата на специфичните антитела виремията изчезва и настъпва оздравяване. Образуваните антитела обаче нямат продължително протективно действие, поради което повторни заболявания се срещат често.

Клинична картина

Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Заболяването започва внезапно с втрисане, повишаване на температурата до 40-41 градуса, главоболие, силни болки по мускулите до гръбнака и ставите, световъртеж, повръщане, безапетитие, фотофобия, зачервено лице и лигавици на носа и гърлото. Обективно се установяват хипотония (понижено кръвно налягане), увеличение на черния дроб и периферните лимфни възли. Към 2-3-ия ден се появява генерализиран петнист или скарлатиноподобен обрив по разгъвните повърхности на крайниците и лицето. На 3-4-ия ден температурата спада рязко, интоксикационните признаци отзвучават, обривът изчезва. Може да се последва от сърбеж и лющене. Често след 2-3 дневен апиретичен период се появява втора температурна вълна с по-ниски стойности. Възстановителният период е продължителен и протича с оплаквания от безсилие, главоболие, болки по ставите и др. Прогнозата е благоприятна.

Профилактика

Опазването от заразяване включва провеждане на изтребителна дезинсекция, използване на индивидуални защитни средства, репеленти, ограничаване на достъпа на комари в помещенията-замрежване на врати и прозорци, лечение на болните в дома или в болнично заведение по преценка на инфекционист, в недостъпни за комари помещения и наблюдение на контактните лица в срок от 7 дни.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *