Разцеплението в ДПС е свързано с амбициите на Радев да вземе властта: Говори Росен Плевнелиев

Разцеплението в ДПС е свързано с амбициите на Радев да вземе властта: Говори Росен Плевнелиев

Президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев свърза вътрешното разделение в ДПС с възможността държавният глава Румен Радев да се появи на политическата сцена като „спасител“.

„Голямата картинка на българската политика днес ни казва, че вероятно ще отидем на седми избори за по-малко от 4 години. В такава тежка политическа криза и при такова огромно разочарование на гражданите – защото нямаме цел, визия, посока, мечта – се ражда усещането у повечето български граждани за смяна на политическия модел и за търсене на спасител. Това е вредно, но е напът да се случи. И тук ДПС просто се позиционират. Когато Радев си осигури втори мандат, ДПС дадоха половината от гласовете си на президента Радев, а другата – на кандидата на ГЕРБ г-н Огнян Герджиков. На мен това ми казва, че разделението в ДПС е по линия на бъдещото отношение към амбицията на президента Радев да вземе властта“, анализира Плевнелиев пред Нова ТВ.

„Доган е с Радев, Пеевски – не“

Според него почетният председател на ДПС Ахмед Доган „по-скоро е с Радев“, докато съпредседателят Делян Пеевски „очевидно се изявява като тежък критик на президента“.

„Това вътрешно препозициониране на ДПС вече се случва“, каза Плевнелиев. Според него страната се „тика към това Радев да дойде в ролята на спасител“, а ДПС винаги са играели във всички политически посоки, залагали са на всеки фронт, се разбра от думите на експрезидент.

Кой ще надделее?

„Важни са избирателите на ДПС. Считам, че те, в голямата си част, ще вървят с техния почетен лидер Доган“, каза Росен Плевнелиев.

Той вижда „тежка криза на политическата система, изцяло грешен подход, разпад на системни политически партии“ – а когато те се разпадат, „идва все по-тежък популизъм“.

„Хаосът ражда чудовища“: Пеевски с нова партия?

„Винаги съм казвал и сега чувствам, че тезата ми е била вярна – самото избиране на български медиен олигарх, който е под санкции по „Магнитски“ на две държави – САЩ и Обединеното кралство – това беше един необясним, грешен ход на лидерството на ДПС, една системна, важна партия. И днес виждаме резултатите от този избор“, коментира той избирането на Пеевски за съпредседател заедно с Джевдет Чакъров.

Плевнелиев реагира остро на избирането на Пеевски за шеф на ДАНС преди повече от десетилетие.

„Очевидно има вътрешно несъгласие в самата партия за начина, по който е управлявана през последните месеци, за принципите, перспективите на новото ръководство“, каза той. Според него в деня, в който трябваше да се гласува или да не се подкрепи правителството на ГЕРБ с първия мандат, е започнало всичко с разделението в ДПС.

„Хаосът ражда чудовища. Въпросът е какво ще се роди в този хаос и каква ще е ролята на ДПС. Очевидно се търси нова роля на ДПС – отвъд идеите на сегашното ръководство на г-н Пеевски“, посочи още той в подкрепа на тезата си за залога на движението за смяна на политическата система.

Плевнелиев смята, че няма как да се реализира правителство нито с втория, нито с третия мандат.

Относно бъдеща партия около Пеевски експрезидентът заяви: „Нагледахме се на толкова много нови политически субекти през последните години. Вече не сме изненадани. Важен е принципът, на който се създават тези партии – с изграждане на структури по места, с ясна ценностна система, с ясни идеи. На нови избори вече не е достатъчно политическите партии да кажат: „Гласувайте“. Трябва да продължите това изречение: „Гласувайте, защото…“. Партия на Пеевски ще е погрешна, неуспешна идея, но това е негово лично решение“.

Припомняме, че след поредните трусове в парламентарната група на ДПС в петък депутатите, близки до Доган, вече станаха с един повече от тези, приближени до Пеевски.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *