Обявяват конкурс за проект на новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Обявяват конкурс за проект на новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Община Пловдив подготвя конкурс за проект на новата сграда на ОМГ „Академик Кирил Попов“. Това стана възможно, след като в петък Министерство на образованието отпусна средства за реализирането й.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че общината ще получи по програмата на Министерството на образованието общо 33,5 милиона за три нови училищни сгради – ОМГ „Академик Кирил Попов“, „Княз Александър I“ и „Патриарх Евтимий“. За всяка една от тях са предвидени по 7,5 милиона лева, като и администрацията ще се спре на проекти и за трите след конкурси. С останалите средства ще се изградят две изцяло нови детски ясли, както и ще се разширят други две с нови помещения.

Още: Прекрасна новина: Пловдив получи над 33 млн. лева за три училища и детски ясли

„Успяхме да получим максимално сумата, която искахме от Министерство на образованието. Ще обявим конкурс, който ще е в кратки срокове. За нас е важно проектът на Математическата гимназия да е функционален и да е съобразен с възможноститве на община Пловдив. Знаем, че е имало идеи за грандиозни проекти. Тук обаче няма да търсим мегаломански идеи, а функционалност“, обясни пред журналисти заместник-кметът по образование Владимир Темелков.

Той обясни, че крайният срок за усвояване на средствата е 2027 г. „Отпуснатите пари естествено не са достатъчни, но ние ще направим всичко възможно да осигурим още толкова „, уточни той. От общината предвиждат да дадат на кандидатите в процедурата кратък срок за изготвяне на проектните предложения – между 30 и 60 дни. Владимир Темелков отново подчерта, че се търси основно функционално решение, като дори не е важна визуализацията на тези проекти.

„Математическата гимназия е важен проект и нашата цел е конкурс и етапност, за да можем да завършим този проект. Ще работим в кратки срокове, за да не се наложи да връщаме средства по проекта“, добави кметът Костадин Димитров.

„С изграждането на трите сгради на пловдивските училища ще се реши проблемът с двуменният режим на обучение“, каза Костадин Димитров. В най-скоро време ще бъдат обявени конкурси за проект, като няма да се търсят мегаломански проекти, а такива, които са реализируеми, с оптимални решения.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *