Прокуратурата: Бойко Борисов няма нищо общо със закупуването на къщата в Барселона

Прокуратурата: Бойко Борисов няма нищо общо със закупуването на къщата в Барселона

Лидерът на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов няма нищо общо със закупуването на къща в Барселона за 2,9 млн. евро. Това съобщават от Софийска градска прокуратура.

Поради високия обществен и медиен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя информация за досъдебно производство, образувано на 23.11.2020 г.

В рамките на досъдебното производство са извършени множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Бойко Борисов и други. В хода на разследването са събрани множество писмени и веществени доказателства.

Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Испания и Кипър, като след изпълнението им резултатите от същите са приобщени към делото.Събрани и анализирани са множество документи, придобити вследствие на разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други.

След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин, че е извършено престъпление – пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Барселона, предава БТВ.

От изготвената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала движенията по сметките на Бойко Борисов, не са били установени относими към настоящото производство транзакции. От заключението на вещото лице става ясно, че къщата в Барселона е закупена със средства на търговско дружество с предмет на дейност организиране и осъществяване на вътрешен и международен туризъм и свързаните с него туристически услуги и др.

„В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на СГП.

В хода на разследването не са събрани каквито и да било доказателства, че недвижимият имот в Барселона е закупен с парични средства, придобити от престъпна дейност. От събраните писмени, гласни и веществени доказателства се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро от А. Чаушев е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество „Т. Т. С”.

Същевременно, преди прекратяването на наказателното производство, наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно – пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество; пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й; пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *