Проф. Рачев: Юли започва с по-ниски температури

Проф. Рачев: Юли започва с по-ниски температури

Днешният петък вероятно ще бъде най-студеният ден през този месец, но това важи само за Западна България, защото по морето хората се радват на сухо и слънчево време. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев.

„Дъждът отми праховите частици. За съжаление обаче валя на сравнително малко места. Имаше и градушки, които унищожиха градинките на хората, на които те разчитат за зеленчуци. Хубавото в лошото е, че тези явления ще стават все по-редки през втората половина на юли“, поясни той.

Проф. Рачев допълни обаче, че през юни е отбелязан абсолютен връх в температурите – регистрирани са повече от три градуса над нормата, в сравнение с новите норми. Той сравни температурите и с нормите от 1961-1990 г., като каза, че спрямо нея градусите са с пет повече. „На 1 юли от Северозападна Европа ще проникне по-хладен въздух и следващата седмица температурите ще са малко по-ниски, но това ще е нормално за сезона. Възможни са валежи в почти всички райони на България. Малко вероятно е да има градушки, но ако се появят такива, те ще са по-слаби и по-малко интензивни“, каза още проф. Рачев.

Проф. Рачев посочи също така, че в Германия  през следващите дни ще бъде много топло, като температурите ще достигнат 30 градуса, но в понеделник следващата седмица в Берлин те рязко ще спаднат до 20 градуса. „В Западна Европа ще е по-хладно, но на Балканския полуостров ще е горещо, т.е. не само у нас е жега“, поясни той.

Според него през следващите дни в столицата температурите ще се движат около 30 градуса, което е нормално за сезона. В Пловдив обаче на хората отново ще им е топло – там не се очакват и дъждове през новата седмица. По морето времето е перфектно за плаж – температурата на морската вода вече е 25-26 градуса. А в планините ще има условия за кратки превалявания от дъжд, но това важи само за масивите в Западна България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *