Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо фото пътешествие до Антарктида (СНИМКИ)

Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо фото пътешествие до Антарктида (СНИМКИ)

Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива на 11 март 2024г., понеделник, от 18:00 ч. фотоизложба със заглавие „От Антарктика до лабораторията в Пловдив“. Тя ще бъде представена от гл. ас. д-р Снежана Русинова-Видева от Института по микробиология при БАН.

Вълнуващото пътешествие чрез фотографии до Антарктида – континента, обграждащ Южния полюс на Земята, включва моменти от 31-вата Национална антарктическа експедиция и предизвикателствата на една от българските полярни мисии на о. Ливингстън.

Първата група на 31-вата национална антарктическа експедиция замина на 23 ноември и се завърна на 5 март, като полярниците бяха превозени с кораба „Св. Кирил и Методий“ до пристанище Пунта Аренас, на брега на Магелановия проток в Чили, откъдето продължиха с редовни полети на гражданската авиация. Тя е историческа, защото за първи път България изпраща научно-изследователски кораб.Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо фото пътешествие до Антарктида (СНИМКИ)

Чрез снимков материал, посетителите ще имат възможността да проследят дейността на лаборатория „Клетъчни биосистеми“ на Института по микробиология при БАН и изследователската работа върху антарктическите проби.

Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се наблюдават и кадри от възможностите на лабораторията за биотехнологични проучвания на тези уникални микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение.

България е една от 29-те пълноправни страни-членки на Антарктическия контракт. По силата на това интернационално съглашение всяка от 29-те страни-членки има 1/29 част от континента. Договорът разглежда Антарктика като научен резерват и позволява независимост на научните изследвания, като не разрешава военна активност на континента.Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо фото пътешествие до Антарктида (СНИМКИ)

Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Заема централната част на географския регион Антарктика в Южното полукълбо, почти изцяло на юг от Южния полярен кръг, и е ограден във всички посоки от Южния океан. С площ 14 200 000 km² континентът е пети по големина в света след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Европа и Австралия. Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед със средна дебелина 1,6 km. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Цялата територия на Антарктида представлява ледена пустиня.

Изложбата е с вход свободен и може да бъде посетена до 5 април.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *