При избори днес: ГЕРБ отново е първа политическа сила, води с над 10% пред ПП-ДБ

При избори днес: ГЕРБ отново е първа политическа сила, води с над 10% пред ПП-ДБ

При избори сега до урните биха отишли 28.4% от българите, а всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ. Битката ще е за местата от второ до четвърто. Това показват данните от социологическо проучване* на „Галъп“, направено за БНТ.

То е правено между 1 и 9 август, като 25.2% от анкетираните биха гласували за ГЕРБ-СДС. Резултатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ би бил 15.2%, а на ДПС 14.5%. При директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски анкетираните почти единодушно подкрепят хората около Доган.

Подкрепата за „Възраждане“ е 14.2%. Следват БСП (7.3%), „Има такъв народ“ (6.2%). Шанс да влязат в парламента имат „Величие“ с 3.6% и „Меч“ с 3.4%.

Към началото на август сигурността на гласуване за Народното събрание е 28,4%, според декларациите на респондентите. От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че това не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н.

Проучването е за БНТ. Обхваща 802 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 1 и 9 август.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *