Президентът реши на кого да връчи третия мандат

Президентът реши на кого да връчи третия мандат

Президентът ще връчи на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Румен Радев ще даде папката от 11 часа на „Дондуков“ 2.

След връчването на мандата ИТН имат 7 дни, в които да съставят правителство и да посочат кандидат за министър-председател или да върнат папката празна.

От ИТН, както и другите потенциални получатели на последната папка – ДПС, БСП и „Възраждане“, вече заявиха, че няма да опитват да правят кабинет. Това означава, че страната отива на нови предсрочни парламентарни избори и ще има служебно правителство.

В сряда ПП-ДБ върнаха празен мандат на президента Румен Радев, тъй като по думите им няма подкрепа нито за управленската програма, нито за реформите.

До връщането на празна папка от страна на ПП-ДБ се стигна, след като във вторник първият мандат за съставяне на правителство завърши с неуспех. Мария Габриел се отказа да стане премиер за вторите 9 месеца от ротацията.

От ПП-ДБ обявиха първоначално, че ще се опитат да съставят кабинет с втория мандат и предложиха на ГЕРБ да излъчи премиер. От партията на Бойко Борисов обаче отказаха да участват.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *