Прегледите без направление при специалист скочиха двойно

Прегледите без направление при специалист скочиха двойно

Прегледите без направление на места струват почти двойно, предава bTV. Високите цени карат все повече пациенти да ги отложат.

Увеличението в цената на прегледите идва на фона на отпуснатата от НЗОК по-висока цена, която плаща за първичен преглед при специалист. Тя вече е 46 лв. за възрастен и 48 лв. за дете. За вторичен преглед отпуснатата сума е съответно 18 и 19 лв. Според болниците обаче сумата е недостатъчна.

„Това увеличение е естествена реакция на разходите, които се генерират от лекарите. Все пак става дума за прегледи при едни много високоспециализирани експерти, чието обучение отнема повече от 10 години, които са вложили толкова много в това да станат специалисти и те имат някакво очакване за своето възнаграждение“, обяснява адвокат Свилена Димитрова, която е председател на Българска болнична асоциация.

„На първо място увеличението не е задоволително, но това се дължи на факта, че ние имаме ограничени средства в бюджета на НЗОК. Не може нашите медицински специалисти да бъдат в пъти по-ниско платени от европейските си колеги, а всичко друго да заплащаме на европейски цени – и лекарствата, и апаратурата. Нали всичко ни е европейско, но на хората им плащаме колкото може, защото толкова има“, отчита адвокат Свилена Димитрова.

За да балансират разходите си, повечето специалисти вдигат цената на прегледите. bTV направи проверка в четири от най-големите градове у нас и сравни таксите за консултация при някои от най-предпочитаните лекари в медицинските платформи.

Данните показват, че най-скъпи са прегледите без направление в София. В столицата например посещението при кардиолог без направление струва около 80 лв. Ако човек избере специалист в Пловдив или Бургас, средната цена е около 60 лв., а във Варна – 65 лв. Прегледите при гинеколог са най-скъпи във Варна – пациентите в морската столица биха платили средно около 80 лв. София е на второ място със 70 лв. за преглед. Подобни са цените и в Бургас, а в Пловдив прегледът е средно около 60 лв. За ендокринолог в столицата пациент ще плати 70 лв., същата е цената и във Варна. В Пловдив сумата е около 50 лв., а в Бургас – 65 лв.

Повечето лекари предпочитат да приемат пациенти в кабинета си без направление заради ниското заплащане от страна на държава. „Особено в определени специалности – лекарите нямат интерес да провеждат прегледи за тези пари за специализирана извънболнична помощ. Тези, които да кажем, че са решили да имат практика с направления по НЗОК, са малко. Ето защо при тях т.нар. листата на чакащите е по-голяма“, поясни адвокат Свилена Димитрова.

Проверка за цените на услугите при лекари с различна квалификация – доценти или професори, в пет различни лечебни заведения показва, че първичния преглед е между 120 лв. и 200 лв. „В голяма степен от времето си те ходят по конгреси, изнасят научни доклади – всичко това означава, че те трябва да вложат време и усилия в едно продължаващо изграждане на тяхната специалност“, пояснява адвокат Свилена Димитрова.

Драстична е разликата в заплащането при някой интервенции. Здравната каса заплаща 40 лв. за процедурата колопоскопия. Ако ни я извършат без направление обаче, тя ще ни струва около 70 лв. Ехографията на млечната жлеза също се оказва скъпа услуга. Здравната каса плаща за нея 25 лв., докато пациент би платил между 70 лв. и 100 лв.

За процедурата фетална морфология държавата плаща 60 лв., а цената ѝ без направление в някои лечебни заведения достига над 200 лв. Поскъпването на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат по НЗОК, допълнително оскъпяват услугата за клиентите.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *